Foto: Olle Wikström

Fågelskådning vid Hjälstaviken ”En av Sveriges främsta”

Det har blivit dags för den traditionella fågelskådarkvällen i Hjälstaviken. Den 14 maj samlar Naturskyddsföreningen och fågelskådarproffset Pekka Westin både rutinerade och nybörjare i Hårby. – Det brukar oftast gå bra, 20 till 40 personer brukar alltid dyka upp, säger guiden Pekka Westin.

  • Publicerad 10:19, 9 maj 2019

Det roliga är att se så många arter som möjligt.

Varje år hålls den traditionella fågelskådningen vid Hjälstaviken som kryllar av olika typer av fåglar. I år arrangerar Naturskyddsföreningen evenemanget den 14 maj, med hjälp av ornitologen Pekka Westin som har närmare 60-års erfarenhet av fågelskådning. Fågelskådarkvällen vid Hjälstaviken, mellan Enköping och Bålsta, har hållit på i nästan 20 år berättar Pekka Westin.

Vi har säkert haft den här expeditionen mellan 15 och 20 år i rad. Det brukar oftast gå bra, 20 till 40 personer brukar alltid dyka upp, så det är många, säger Pekka Westin.

Ornitologen Pekka Westin har varit fascinerad av fågelskådning sedan sjuårsåldern. På den tiden var de flesta fågelskådarna män, men att intresset på senare år har jämnat ut sig mycket mer mellan könen. Och trots att Pekka tittat på fåglar i 60 år har intresset inte avtagit.

– Det roliga är att se så många arter som möjligt. Ju mer sällsynta fåglarna är, desto roligare är det. Folk som är intresserade tycker oftast det är fascinerande hur vackra de är eller hur de låter, säger Pekka Westin.

Varför just Hjälstaviken?

Hjälstaviken är en av Sveriges främsta fågellokaler. De har gjort det väldigt lättillgängligt här. Jag har sett drygt 100 olika fågelarter här ute. Många fåglar bosätter sig här under våren, säger Pekka.

Pekka Westin växte själv upp i närheten av Hjälstaviken. Och han har spenderat mycket tid här. Men han har även rest runt i Europa och letat efter olika fågelarter, men hans favoritställe för fågelskådning är Öland.

Totalt har Pekka sett runt 380 olika fågelarter.

Vad är det konstigaste som har hänt när du fågelskådat?

Det brukar gå ganska lugnt till, men nån gång har de ju hänt att en fågel har släppt på gasen på en kamrat som varit med, skrattar Pekka Westin.

Fågelskådarkväll i Hjälstaviken

Arrangör: Naturskydds­föreningen.

Plats: Hjälstaviken.

Mötesplats: Hårbyparkering (nordväst om Hjälstaviken).

När: 14 maj, klockan 18.30.

Inträdesavgift: Gratis.

Helgens blåljus: När polis stoppar bilar ger det effekt

De brott som begåtts i Håbo i helgen har i huvudsak varit alkoholrelaterade och/eller bilrelaterade. Ett inbrott i en villa är undantaget denna helg.måndag 24/2 13:30

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt