Trött. Fagersjöbon. Sofia Dallakoti har tröttnat på flyttade busshållplatser och överfulla bussar. Foto: Jannie Flodman

Fagersjöbor kräver bättre bussförbindelser

Bussar som är överfulla och inte kan stanna på grund av halkan. Det är verkligheten i Fagersjö vintertid. Fagersjöbon Sofia Dallakoti har fått nog och har nu startat en protestlista.

  • Publicerad 16:36, 26 feb 2019

Hon har bott i Fagersjö i två år och redan den första vintern i området reagerade Sofia Dallakoti på hur dåligt busstrafiken fungerade. Idén om en protest föddes redan då, men annat kom emellan.

När hon i år upplevde samma sak gjorde hon slag i saken. För ett par veckor sedan dök namninsamlingen "Vi kräver en förbättring av Fagersjös busskommunikation vintertid" upp på nätet.

– För mig handlar det om att göra tydligt vad många som bor här tycker saknas, och förhoppningsvis få de som bestämmer att agera. Det är en snackis bland alla här, hur dåligt det fungerar, säger Sofia Dallakoti.

Vad är det då som man kräver ska förbättras? Jo, det handlar framförallt om hur busstrafiken fungerar när kylan skapar halka. Då kan buss 165 på grund av lutningen inte stanna vid busshållplatsen Havsörnstorget på Havsörnsvägen, vilket gör att avgångar därifrån ställs in kort varsel. De hållplatser man istället hänvisas till ligger en dryg kilometer bort.

Mellan bullbak och en fager sjö

Enligt Sofia Dallakoti är läget extra känsligt för Fagersjö där buss 165 och 167 är den närliggande kollektivtrafik man har att tillgå. Och utöver problemen med halkan så gör 165:ans 20-minuterstrafik dagtid att bussarna ofta är fulla, och Sofia som har barnvagn med sig har svårt att få en plats.

– Det har hänt att jag fått se tre bussar passera innan jag fått plats med barnvagn, säger hon.

SL är medvetna om problemen som uppstår vintertid.

– Vi ställer inte in busstrafik för att jäklas med Fagersjöborna, det sker av trafiksäkerhetsskäl. Vi har en vinterrutin där hållplats Havsörnstorget, som ligger i en backe, flyttas cirka 100 meter till en planare sträcka, säger Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen Region Stockholm.

Det händer att snöröjningen inte är tillräcklig för att stanna ens där, och då tvingas man ställa in trafiken in på hela Havsörnsvägen, förklarar Keisu, och påpekar att halkbekämpning är kommunens ansvar och det är dit de boende ska rikta sina klagomål vad gäller den saken.

Vad gäller namninsamlingens förslag på reservstationer längs Magelungsvägen är beskedet negativt.

– Magelungsvägen är tyvärr i sitt nuvarande skick inte lämpad för busshållplatser mellan de båda infarterna till Fagersjö, detta av trafiksäkerhetsskäl, säger Claes Keisu.

Möjligheten till fler avgångar från Fagersjö finns dock. I bruttolistan med förslag på trafikförändringar för 2020 övervägs linje 165 få nya avgångar.

Avkrok? Fagersjö ligger drygt två kilometer från de närmaste tunnelbanestationerna i Högdalen och Farsta. Man är därmed starkt beroende av busstrafik. Foto: Jannie Flodman

Det kräver Fagersjöborna i namninsamlingen.

"Vi kräver att man snöröjer och saltar på Havsörnsvägen med förtur så att genomfart och stopp vid hållplatserna blir möjligt. Vi kräver att reservstationer placeras i Fagersjö längs med Magelungsvägen och att elektronisk information ordnas när dessa måste utnyttjas."

Grönt ljus för 166 studentlyor i Björkhagen

Nyheter Lång process Nu, sex år efter att detaljplanen skickades på samråd första gången, kan Söderorts nya studentbostäder börja byggas. Närmare bestämt i Björkhagen.fredag 3/4 9:11

AIK bandy flyttar till Söderort

Sport Satsar på guld med två nyförvärv i världsklass Under säsongen har AIK bandy haft problem på sin hemmaplan Bergshamra IP. Nu står det klart med en ny lösning som innebär flytt till helt nya hallen på Gubbgängens IP. Samtidigt har klubben lyckats...torsdag 2/4 13:54