Fagersjöborna: Här borde det byggas

I höstas fick boende i Fagersjö tycka till om vad de tycker är bra och dåligt med området – och var de vill att nya bostäder byggs. Svaret: Gör om Magelungsvägen till ett urbant stråk med nya bostäder och service.

  • Publicerad 15:14, 29 jan 2018

Stockholms stad och kommunala bostadsbolaget Familjebostäder har under hösten genomfört en medborgardialog med boende i Fagersjö kring hur Fagersjö kan utvecklas med fler bostäder, mer service och nya mötesplatser.

– Vi har haft en modell över Fagersjö och frågat deltagarna vad de tycker om och inte, vilka platser som är värdefulla och vart de åker. Utefter det har de fått svara på vad som behövs i området, säger Erica Lawesson, kommunikationsdirektör på Familjebostäder.

Hon berättar att det som var tydligast var att det behövs bättre kollektivtrafik och mer service – synpunkter som ju framförts tidigare i andra undersökningar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Av den anledningen var deltagarna också överlag positiva till att det byggs mer i området eftersom det ger ett bättre underlag för till exempel butiker.

50-60 deltagare i olika åldrar anmälde sig till de workshops som anordnades och de fick också ta ställning till följande fråga: Om det byggdes tusen nya bostäder i området – var skulle de kunna byggas?

Här var deltagarna överlag överens om att det borde byggas bostäder längs med Magelungsvägen och att sträckan borde göras om till ett ”urbant stråk”.

Bättre vattenkvalité

Många nämnde att det som de uppskattar med området är naturen och närheten till vatten men att de tycker att vattenkvaliteten i Magelungen borde förbättras. Deltagarna påpekade att det är viktigt att naturen sparas när det byggs och många propsade på att Fagersjöskogen måste bevaras.

Den grupp som stack ut i sina svar var de yngre deltagarna som höll fram att det behövs ett tydligt – och stort – centrum i området, som i Farsta. De tyckte också att en pendeltågsstation var prioriterat och kunde tänka sig att avvara Fagersjöskogen till förmån för stationen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ett annat förslag var att bygga ett centrum vid Fagersjöskolan.

Alla grupper tyckte att det behövs mer blandad bebyggelse i Fagersjö – hyresrätter och bostadsrätter, småhus och höghus.

”Jättefin kunskap”

De synpunkter som kommit fram i medborgardialogen ska nu sammanställas och tas med i arbetet med en ny detaljplan för området, säger Erica Lawesson.

– Vi har fått jättefin kunskap som handläggare på stadsbyggnadskontoret och våra projektutvecklare kan använda sig av i arbetet med detaljplaneprocessen. Sen kommer det falla ut i ett förslag som i alla projekt, som sedan går på samråd och går att tycka till om.

Beräkningen är att detaljplanen tar ungefär två år att arbeta fram.

Projektet är en pilotsatsning ”för hur medborgardialog ska bli en naturlig del av alla stora stadsomvandlingar”, enligt Familjebostäder och Stockholms stad.

”Urbant stråk”. Deltagarna i medborgardialogen i Fagersjö fick placera ut små modeller på en karta där de ville se att nya hus byggs. ”Bygg längs med Magelungsvägen”, tyckte de. Foto: Familjebostäder

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är fritidshusen i Stockholm alla vill ha

Nyheter LISTA: Tio populäraste objekten i länet just nu Sjötomt, klassiska röda stugor och prisvärt. Det är vad som lockar mest när vi letar sommarstuga i Stockholms län, visar siffror från Hemnet. Och vissa områden är extra heta just nu.lördag 26/5 9:00

Rappare hyllar sitt gamla Skarpnäck

Nyheter Hör låten av svensk hiphops första transperson Hon har kallats för svensk hiphops första transperson. Och hon vill krossa machoidealen med sin rap. Nu släpper Hökisbon Mandy Rich en låt som hyllar hennes barndoms förort: Skarpnäck, som det var...fredag 25/5 16:15