Kritisk. Lars Bäck (V), till höger i bild, kallar Lars Jilmstad (M), till höger i bild, medhåll till Fagersjöborna för "mycket snack och lite verkstad". Arkivbild. Foto: Sacharias Källdén

Fagersjös bussbrist blir partipolitik

Inställda bussavgångar på grund av undermålig snöröjning och halkbekämpning, vinter efter vinter. Det har fått Fagersjöbor att se rött. Nu har två politiska skrivelser skickats in i ämnet.

  • Publicerad 15:55, 6 mar 2019

I förra veckan rapporterades om Fagersjöbornas upprop mot den ohållbara bussituationen vintertid, i form av en namninsamling. Och M-toppen i Farsta, Lars Jilmstad (M), höll med de kritiska rösterna

– Som jag ser det är det nästintill enkelt att få det att fungera. Det handlar om att prioritera saltning och sandning i uppförsbacken. Jag har har framfört det till såväl partikamrater i fullmäktige och trafikkontoret att vi är missnöjda med hur det tidvis fungerar, sa Lars Jilmstad då.

Nu har den andra sidan av det politiska spektrumet agerat i frågan. Farsta stadsdelsnämnds tidigare ordförande Lars Bäck (V) ligger tillsammans med partikamraterna i Vänsterpartiet bakom en ny skrivelse till så väl kommunens som regionens trafiknämnder, där man ställer frågor gällande situationen med inställda bussar vintertid i Fagersjö.

– Mycket snack och lite verkstad, kan man sammanfatta Jilmstads (M) agerande som. Han säger att han ska snacka med sina vänner i nämnderna, men det räcker ju inte, säger Lars Bäck (V), Farstaprofilen som numer sitter i kommunfullmäktige och är ersättare i Farsta stadsdelsnämnd.

Lokala M-toppen om bussuppropet: Jag håller med

Vänsterpartiets skrivelse gör enligt Lars Bäck att frågan om Fagersjö nu "hamnar på båda borden", det vill säga hos såväl SL som staden, där de sistnämnda ansvarar för den snöröjning och halkbekämpning som många upplever inte fungerar.

– Vi kör samordnat på både ställena vilket gör att frågan nu kommer tas upp. Då blir det politik av det, säger Lars Bäck (V).

Ställer frågor

I skrivelsen vill partiet ha svar på bland annat följande: Är bussvägarna verkligen prioriterade i stadens snöröjning? Och vilka åtgärder ska trafikkontoret vidta för att säkerställa bussarnas framkomlighet på kort och lång sikt?

– Det är en klassiker att olika instanser skyller på varandra och gaggar. Det här problemet har funnits i många år, det är säkert sju år sedan jag hörde talas om det för första gången och det var lika jäkligt då, säger Lars Bäck (V).

Tidningen Farsta/Sköndal har kontaktat ledamöter från samtliga partier i Farsta stadsdelsnämnd för att få deras bild av läget. Dock har endast Miljöpartiet i form av gruppledaren Lisa Carlbom (MP) återkommit.

"Den (situationen, reds anm) är givetvis inte acceptabel, och detta har vi i nämnden påtalat. Busstrafiken ska vara av samma standard för alla som bor i stadsdelen," skriver hon i ett mejl.

När skrivelserna från Vänsterpartiet får svar i respektive nämnd återstår att se.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Gröndalsbo snuvas på båtplats av staden

Nyheter Fick boj i svartbyggda småbåtshamnen Han fick en båtplats i Gröndals nya hamn – men tvingades bort efter stadens bygglovsmiss. “Hade aldrig köpt en båt för 180 000 kronor utan båtplatsen” säger Johan Gester.tisdag 19/3 17:30

Jobbtorg flyttar till nya lokaler i Söderort

Nyheter Samlar fem enheter på en plats Jobbtorg Unga flyttar till ny adress under våren, längre söderut mot Enskede. De flyttar ihop med fem andra enheter inom Jobbtorg Stockholm.tisdag 19/3 16:19