Kritisk. Lars Bäck (V), till höger i bild, kallar Lars Jilmstad (M), till höger i bild, medhåll till Fagersjöborna för "mycket snack och lite verkstad". Arkivbild. Foto: Sacharias Källdén

Fagersjös bussbrist blir partipolitik

Inställda bussavgångar på grund av undermålig snöröjning och halkbekämpning, vinter efter vinter. Det har fått Fagersjöbor att se rött. Nu har två politiska skrivelser skickats in i ämnet.

  • Publicerad 15:55, 6 mar 2019

I förra veckan rapporterades om Fagersjöbornas upprop mot den ohållbara bussituationen vintertid, i form av en namninsamling. Och M-toppen i Farsta, Lars Jilmstad (M), höll med de kritiska rösterna

– Som jag ser det är det nästintill enkelt att få det att fungera. Det handlar om att prioritera saltning och sandning i uppförsbacken. Jag har har framfört det till såväl partikamrater i fullmäktige och trafikkontoret att vi är missnöjda med hur det tidvis fungerar, sa Lars Jilmstad då.

Nu har den andra sidan av det politiska spektrumet agerat i frågan. Farsta stadsdelsnämnds tidigare ordförande Lars Bäck (V) ligger tillsammans med partikamraterna i Vänsterpartiet bakom en ny skrivelse till så väl kommunens som regionens trafiknämnder, där man ställer frågor gällande situationen med inställda bussar vintertid i Fagersjö.

– Mycket snack och lite verkstad, kan man sammanfatta Jilmstads (M) agerande som. Han säger att han ska snacka med sina vänner i nämnderna, men det räcker ju inte, säger Lars Bäck (V), Farstaprofilen som numer sitter i kommunfullmäktige och är ersättare i Farsta stadsdelsnämnd.

Lokala M-toppen om bussuppropet: Jag håller med

Vänsterpartiets skrivelse gör enligt Lars Bäck att frågan om Fagersjö nu "hamnar på båda borden", det vill säga hos såväl SL som staden, där de sistnämnda ansvarar för den snöröjning och halkbekämpning som många upplever inte fungerar.

– Vi kör samordnat på både ställena vilket gör att frågan nu kommer tas upp. Då blir det politik av det, säger Lars Bäck (V).

Ställer frågor

I skrivelsen vill partiet ha svar på bland annat följande: Är bussvägarna verkligen prioriterade i stadens snöröjning? Och vilka åtgärder ska trafikkontoret vidta för att säkerställa bussarnas framkomlighet på kort och lång sikt?

– Det är en klassiker att olika instanser skyller på varandra och gaggar. Det här problemet har funnits i många år, det är säkert sju år sedan jag hörde talas om det för första gången och det var lika jäkligt då, säger Lars Bäck (V).

Tidningen Farsta/Sköndal har kontaktat ledamöter från samtliga partier i Farsta stadsdelsnämnd för att få deras bild av läget. Dock har endast Miljöpartiet i form av gruppledaren Lisa Carlbom (MP) återkommit.

"Den (situationen, reds anm) är givetvis inte acceptabel, och detta har vi i nämnden påtalat. Busstrafiken ska vara av samma standard för alla som bor i stadsdelen," skriver hon i ett mejl.

När skrivelserna från Vänsterpartiet får svar i respektive nämnd återstår att se.

Han återskapar 50-talet i Söderort

Nyheter Hemma hos samlaren Lasse Söderström i Älvsjö har tiden stått stilla Marilyn, Elvis, Märklintåg, barbie­dockor, telefoner och mängder med andra 50- och 60-talsprylar. Hemma hos samlaren Lasse Söderström i Älvsjö har tiden stått stilla.söndag 19/5 19:00

Så undviker du köer på återvinningscentralen

Nyheter ✓Här är bästa tiderna att kasta skräpet ✓Personalen specialutbildas att lösa bråk Nu är det är högtryck på stadens återvinningscentraler. För att hantera stressade stockholmare har personalen på återvinningen specialutbildats i konflikthantering.lördag 18/5 9:00