Eftertraktad. Danderydsbor är oense om vilken verksamhet som ska bedrivas i stugan vid Ösbysjön. Foto: Hege Hellström

Fajt om stugan vid Ösbybadet

Den lilla gröna stugan vid Ösbysjön – ska den användas för omklädning eller konstvisningar? Kring den frågan har en debatt uppstått bland Danderydsbor.

  • Publicerad 16:06, 10 apr 2019

Sedan en tid pågår en kamp om vad den lilla stugan vid Ösbysjön ska användas till.

Det är konstnärer i Danderyds konsthall som håller till i stugan, som dessförinnan stått tom några år.

Men längre tillbaka i tiden fanns det omklädningsrum, bastu och glasskiosk i stugan, och nu har några Danderydsbor startat en sluten Facebookgrupp som de döpt till Ösbybadets vänner. I beskrivningen av gruppen står det att medlemmarna vill ha tillbaka omklädningsrum, bastu och glasskiosk.

Den som startat gruppen, Jan Boberg, säger att han och de andra inte har något emot konst.

– Nej, tvärtom, de ska ha någonstans att vara men inte på den platsen. Det är det stora frågeämnet.

Enligt Jan Boberg finns det gott om badare som inte har någonstans att byta om.

– Bland annat kommer det stora skolklasser. Jag tycker att det ska finnas dusch, wc och bastu i huset, som det var tänkt, säger han.

Kommunen hoppas på lösning

I gruppen går det att läsa kommentarer om kommunen låter konstföreningens medlemmar ha stugan gratis.

Det dementerar föreningen själva, som uppger att Danderyds konsthall har ett muntligt avtal med kommunen om att få använda stugan. Fram tills dess att ett skriftligt avtal finns är konstföreningen befriad från hyra, eftersom medlemmar bekostat renoveringen.

”Men vi kommer att få betala för oss när kommunen väl bestämt vilka regler som gäller. Vi hoppas att hyran blir överkomlig”, skriver konstföreningens ordförande Marie-Louise Zeisig i ett brev.

Robert Nibelius (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger att förvaltningen tittar på ärendet med stugan.

– Det finns flera intressenter av Ösbystugan och vi behöver nu noggrant utvärdera vilken verksamhet vi ska ha där framöver. Jag hoppas och tror att vi ska hitta en bra lösning för alla parter i slutändan, säger Robert Nibelius.

Ulla Timander, aktiv medlem i Danderyds konsthall, har ett förslag: att bygga ett nytt omklädningsrum, så att både konstnärerna och badarna får sitt. Hon vill också bjuda in badarna till en utställning i slutet av april.

– Jag hoppas att det blir en fin utställning och jag hoppas att de kommer dit och fikar och tittar. Det var så många människor som kom till vår julmarknad och det var jättemycket folk som var glada över marknaden, säger Ulla Timander.

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt