580 kronor. Så mycket vill företaget ha för gravvården. Foto: Mostphotos

Faktura om gravvård var egentligen reklam

Tusentals gravrättsinnehavare har de senaste månaderna fått vad som ser ut som en faktura på gravvård i brevlådan. Många känner sig lurade eftersom fakturan vid en närmre granskning egentligen är ett erbjudande som man inte måste betala, rapporterar Mitt i.

  • Publicerad 12:11, 20 maj 2019

Sedan i februari har tusentals gravrättsinnehavare runt om i Stockholm fått hem det som ser ut som en faktura på 580 kronor för gravvård i brevlådan. Ett liknande brev är många vana vid att få från kyrkogårdsförvaltningen, men det här kommer från ett företag baserat i Segeltorp.

Många har känt sig lurade eftersom fakturan i själva verket är ett erbjudande som man inte måste betala. Det var tidningen Mitt i först att rapportera om.

– Jag tycker det är så fult. Det ser ut som en räkning, men det är det inte. Som tur är har jag jobbat som sekreterare och sett ganska många räkningar i mina dagar, så jag föll inte i fällan. Men för många är ju graven ett känsligt ämne, säger Huddingebon Maud Lindblad, som är en av dem som fått "erbjudandet".

Offentlig handling

Maud tycker att det känns obehagligt att ett företag kan få ut uppgifter om gravinnehavare.

– Hur kan de få uppgifter om gravnummer och sånt? Det känns ganska underligt.

Svaret är att uppgifterna kring gravrättsinnehavare är offentlig handling och att det därför är fritt fram för vem som helst att begära ut dem. Enligt uppgifter till Mitt i har bolaget begärt ut över 100 000 namn på gravrättsinnehavare från Stockholms stad.

Enligt Mitt i har kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm blivit nedringda av gravrättsinnehavare som har känt sig lurade.