SÖDERMALMS RIBBING? Ben Rachid har fått nog av stockholmarnas slabberi – och har gjort det till sin livsuppgift att lära ut vett och etikett vid matbordet. Foto: Sophie Stigfur

Falafelhakets ägare läxar upp sina kunder

Snus på tallriken, spill på golvet och tjafs om vem som ska betala. Falafelmästaren Ben Rachid har fått nog av stockholmarnas ohyfsade restaurangbeteende – och har upprättat en uppfostringsplan.

  • Publicerad 11:41, 11 jun 2018

Om det inte vore för den utrullade röda mattan skulle restaurangen på Östgötagatan vara lätt att missa. Burgerian Falafel & Grill är litet hål i väggen näst intill Dovas, med ett skralt antal sittplatser. Sedan två och ett halvt år tillbaka härskar här falafelmästaren Ben Rachid. Och han jobbar efter en något annorlunda devis än "kunden har alltid rätt".

På borden står alcogel som gästerna måste använda innan de påbörjar sin måltid. Bakom kassan tornar en stor röd tavla med flera förhållningsregler upp sig. Gästerna instrueras bland annat att se till att ha pengar på kortet innan de betalar, inte lämna snus på tallriken – och inte ställa för många frågor. Bryter man mot rådande föreskrifter, ja då åker man ut.

– Vissa säger jag nej till redan i dörren. Jag har jobbat länge i branschen så jag ser vilka som kommer att kunna sköta sig och äta ordentligt och vilka som inte kan det. Man får en magkänsla, säger Ben Rachid.

Tungkyssar – inte respektfullt

Enligt honom är de flesta gäster skötsamma, men vissa oacceptabla beteenden har upprepat sig så till den milda grad att tavlan med regler fyllts på med nya föreskrifter under åren. När ett par började kyssas inne i restaurangen häromveckan dröjde det inte länge innan de plötsligt befann sig på gatan.

– Pussas får man självklart göra. Men att hålla på och hångla med tungorna på en restaurang, det är inte respektfullt mot vare sig mig eller andra gäster.

Han tar över älskade Hornstullsgrillen

En av de vanligaste synderna som stockholmarna begår är att lägga sina väskor på bordet.

– Man skulle aldrig lägga upp sin väska på matbordet om man var bjuden på middag hos en vän. Men på restaurang tänker folk inte så av någon konstig anledning. Så man får hjälpa till att uppfostra dem.

Trots reglementet är det inga problem med kundflödet. Tvärtom ringlar sig kön ofta lång ut på gatan under lunchtid, enligt flera Södermalmsbor.

– Javisst är det så. Jag vet att jag lagar bäst falafel i stan, säger Ben enkelt.

Önskar drälliga gäster lycka till

*I den populära 90-talsserien Seinfeld finns ett avsnitt som kretsar kring den så kallade "Soup Nazi" som driver en populär sopp-restaurang. Köerna ringlar sig även här långa på grund av den gudomliga soppan, men när kocken tycker att gästerna beter sig ohyfsat åker de ut med huvudet före. Resultatet blir att gästerna istället kröker rygg och praktiskt taget får be på sina bara knän om att få köpa sig en skvätt soppa.

18-åriga Svea bryter tabu kring kvinnlig onani

När Ben får frågan om han möjligen kan vara Stockholms egen Soup Nazi, svarar han med ett skratt.

– Det där känner jag inte till men nej då, jag är inte en arg person. Jag är trevlig och de allra flesta är trevliga tillbaka. Men de som inte beter sig slänger jag ut, de kan gå nån annanstans där de kan spotta på golvet och spilla mat omkring sig. Jag säger bara lycka till att hitta bättre falafel någon annanstans.

REGLER. Ska du få smaka på Ben Rachids falafel får du se till att sprita händerna före -- och absolut inte börja tjafsa om vem i sällskapet som ska betala. Foto: Sophie Stigfur