Gillar läget. Ellen Falck, Elias Mårtensson, Moa Wahlin och Beatriz Del Porto Baikova gillar sin skola, men tycker miljön är risig. "På vissa toaletter är belysningen så dålig att man får lysa med telefonen", berättar Elias.

Falkbergsskolan rivs – en helt ny skola ska byggas

Dålig ventilation, fallande takplattor och vattenläckor. Snart kan problemen på Falkbergsskolan vara över. I veckan beslutade utbildningsnämnden att dagens skola ska rivas och bygga en helt ny. Bra, men sjukt att det tagit så lång tid, menar eleverna.

  • Publicerad 15:28, 17 mar 2017

Vi har en pedagogik i framkant, men en skola som går bakåt

– Förra året fick min kompis en gipsplatta i huvudet när den föll ner från taket, men det gick bra för den var ju inte så tung. Samma dag gick det en vattenläcka när vi satt och skrev prov, säger Moa Wahlin, som går i sjuan.

Hon, Ellen Falck, 15, Elias Mårtensson, 15 och Beatriz Del Porto Baikova, 13, räknar upp fler problem i den 60 år gamla skolan. Dålig ventilation ger dålig luft och för kalla klassrum på vintern, för varma på sommaren. Och skolan är allmänt sliten.

– Over all är det en jättebra skola, men miljön är dålig, säger Elias.

River gamla skolan

Men i veckan beslutade utbildningsnämnden att riva skolan och bygga en ny.

– Falkbergsskolans renovering har varit på tapeten rätt så länge, vi är glada att ha fattat det här beslutet nu. En nybyggnation blir bättre pedagogiskt, vi kan bygga miljömässigt klokare och i det långa loppet blir det billigare än att renovera skolan, säger utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S).

När planen först presenterades 2014 ville kommunen renovera skolan. Men behoven visade sig större än de trott. Kostnadskalkylerna fick göras om. Enligt det nya underlaget kostar en helt nybyggd skola 197 miljoner kronor, tio miljoner billigare än att renovera.

Vill ha öppna ytor

Att bygga en ny skola anpassad efter en modern pedagogik är rätt tänkt, tycker Anna-Lena Bergman, Falkbergsskolans rektor sedan två år, som jobbat här i sju år.

– Äntligen! Vi är jätteglada. Vi har en pedagogik i framkant, men en skola som går bakåt. Nu kan skolan anpassas bättre till en modern pedagogik, med en mer flexibel lärmiljö, säger hon, och får medhåll av biträdande rektor Mari Isacson.

Slitet. Det tar fokus och tid från att hålla på med lokalproblemen i skolan, förklarar rektor Anna-Lena Bergman. Foto: Sara Ringström

Hoppfulla. Mari Isacson, biträdande rektor och Anna-Lena Bergman, rektor, ser fram emot en ny skola. Foto: Sara Ringström

Skiss. Såhär ser planen för en ny skola ut. Foto: Botkyrka kommun

Det börjades prata om det här när min syster gick här, för sju år sen. Att det ska ta så lång tid att bygga en ny skola?

Dagens skola är påbyggd i tolv olika etapper. Den går i slingriga krokar och våningsplan med många olika ingångar. De ser fram emot öppnare ytor, mer fönster och insyn istället för långa, mörka korridorer.

– Det blir tryggare och tillgänglighetsanpassat, säger Anna-Lena Bergman.

Biografen bevaras

Den gamla matsalen och aulan, Tullinges gamla biograf, bevaras. Resten blir nytt. Skolan får en tydlig entré med ett torg och skolgården får ett rejält lyft med en multisportplan och en ”kunskapspark”.

I vår tas ärendet upp i fullmäktige. Om det får klartecken kan en ny skola stå klar om två, tre år. Niorna Ellen och Elias som var med och tog fram planer för renoveringen för några år sedan tycker att det är lite synd att de inte får gå i den nya skolan.

– Det börjades prata om det här när min syster gick här, för sju år sen. Att det ska ta så lång tid att bygga en ny skola? Vi är många som är besvikna på kommunen, säger Elias.

Men stora investeringar måste få ta tid, menar Emanuel Ksiazkiewicz (S).

– Vi måste gå till botten med de olika ekonomiska alternativen vi har.

Fyller 60 år

Skolan byggdes 1957. Den har byggts ut i etapper.

Renoveringsbehoven är stora. Dålig ventilation, läckande tak och avlopps- och elinstallationer är en del av problemen.

En ny skola beräknas kosta 197 miljoner kronor.

Matsalen och aulan bevaras.

En ny skola kan stå klar om 2-3 år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.