INFORMATION. Länsstyrelsen informerar veterinärer, hovslagare och andra berörda om det finns kvarka i ett stall. Men allmänheten blir inte informerad. Foto: Mikael Andersson/Mostphotos

Fall av kvarka i Ekeröstall

Kvarka rapporterades hos en häst i Ekerö i början på veckan. Informationen om smittan skapade flera rykten innan bekräftelsen kom att det var kända travhästen Who's Who som drabbats.

  • Publicerad 07:30, 8 feb 2020

I tisdags rapporterade länsstyrelsen att en häst på ett stall i Ekerö kommun drabbats av kvarka.

Spekulationerna i sociala medier hann ta flera varv innan Travkompaniet på onsdagen bekräftade att det var den kända travhästen Who's Who, vars pappa är den ännu kändare Maharajah, som drabbats av smittan.

– Han är pigg och glad och feberfri nu. Så det är ingenting att oro sig över, sa Tommy Berghagen på Menhammar stuteri på onsdagen.

Hästen står i ett karantänstall isolerad från andra hästar och där blir han kvar tills han är fri från smittan.

Att länsstyrelsen inte går ut med informationen om vilket stall smittan gäller är inte något som många menar skapar onödiga rykten. Men länsveterinär Sonia Lopes menar att det inte skulle tjäna något syfte.

– Vi informerar veterinärer, hovslagare och andra berörda men informerar inte allmänheten, säger hon.

Varför inte?

– Vi informerar för att smittan inte ska sprida sig, Kvarka smittar inte bara för att det finns i området, utan det kräver direkt eller indirekt kontakt, kvarka är inte luftburen. Det drabbade stallet isoleras och de som rör sig i stallet blir informerade om smittskyddsåtgärder.

Kan förväxlas med vanlig förkylning

Symtomen för kvarka är feber, hosta och snuva. Lindriga symptom kan ibland förväxlas med en vanlig förkylning.

Andra symptom är svullna lymfknutor, dålig aptit, nedsatt allmäntillstånd och andningssvårigheter.

Kvarka är inte en luftburen smitta utan sprids genom slem och hostningar, direktkontakt, utrustning och människor som går emellan hästar.

För att begränsa smittspridning är det viktigt att isolerera den sjuka hästen.

Ett stall med sjuka hästar bör hållas isolerat i minst 20 dagar efter det att den sist insjuknade hästen inte längre visar symtom.

Källa: Statens vetrinärmedicinska anstalt

Kvinna friad från försök till mord på make

Nyheter Hovrätten ändrar domen i Knalleborgmålet Den Ekerökvinna som i december dömdes för försök till mord på sin man har nu friats från ansvar i hovrätten.onsdag 19/2 16:45

Han blir ny Liberal-topp i Ekerö

Nyheter Gällstaöbo tar plats som gruppledare Att Liberalerna bröt sig fri från Ekeröalliansen revitaliserade demokratin på öarna. Det menar Fredrik Ohls som nu kliver in som ny gruppledare för partiet.onsdag 19/2 12:54

Ekeröbarn prioriteras ner i Stockholms simskolor

Nyheter Nya regler för stadens simskolekö Från och med årsskiftet har bara de som bor i Stockholm förtur till platserna på stadens simskolor. Med långa köer finns det lite hopp om plats för Ekeröbarnen.måndag 17/2 16:34