INFORMATION. Länsstyrelsen informerar veterinärer, hovslagare och andra berörda om det finns kvarka i ett stall. Men allmänheten blir inte informerad. Foto: Mikael Andersson/Mostphotos

Fall av kvarka i Ekeröstall

Kvarka rapporterades hos en häst i Ekerö i början på veckan. Informationen om smittan skapade flera rykten innan bekräftelsen kom att det var kända travhästen Who's Who som drabbats.

 • Publicerad 07:30, 8 feb 2020

I tisdags rapporterade länsstyrelsen att en häst på ett stall i Ekerö kommun drabbats av kvarka.

Spekulationerna i sociala medier hann ta flera varv innan Travkompaniet på onsdagen bekräftade att det var den kända travhästen Who's Who, vars pappa är den ännu kändare Maharajah, som drabbats av smittan.

– Han är pigg och glad och feberfri nu. Så det är ingenting att oro sig över, sa Tommy Berghagen på Menhammar stuteri på onsdagen.

Hästen står i ett karantänstall isolerad från andra hästar och där blir han kvar tills han är fri från smittan.

Att länsstyrelsen inte går ut med informationen om vilket stall smittan gäller är inte något som många menar skapar onödiga rykten. Men länsveterinär Sonia Lopes menar att det inte skulle tjäna något syfte.

– Vi informerar veterinärer, hovslagare och andra berörda men informerar inte allmänheten, säger hon.

Varför inte?

– Vi informerar för att smittan inte ska sprida sig, Kvarka smittar inte bara för att det finns i området, utan det kräver direkt eller indirekt kontakt, kvarka är inte luftburen. Det drabbade stallet isoleras och de som rör sig i stallet blir informerade om smittskyddsåtgärder.

Kan förväxlas med vanlig förkylning

Symtomen för kvarka är feber, hosta och snuva. Lindriga symptom kan ibland förväxlas med en vanlig förkylning.

Andra symptom är svullna lymfknutor, dålig aptit, nedsatt allmäntillstånd och andningssvårigheter.

Kvarka är inte en luftburen smitta utan sprids genom slem och hostningar, direktkontakt, utrustning och människor som går emellan hästar.

För att begränsa smittspridning är det viktigt att isolerera den sjuka hästen.

Ett stall med sjuka hästar bör hållas isolerat i minst 20 dagar efter det att den sist insjuknade hästen inte längre visar symtom.

Källa: Statens vetrinärmedicinska anstalt

Visa merVisa mindre

Lästipset: Fem böcker med Mälarökoppling

Nyheter ✔ 4 Fantasy V Romantik V Historia V Futuristiska bilder Har du inte fått nog av bokläsningen under semestern? Här tipsar Katarina Skönblad, bibliotekarie på Ekerö bibliotek, om fem böcker med Mälarökoppling som går att låna på bibblan.fredag 7/8 12:39

Orgelfest på öarna hela veckan

Nyheter "Vill främja våra kyrkor och de instrument som finns där" Sugen på att höra lite Mozart eller Bach? Då kan du besöka någon av Mälaröarnas sex kyrkor mellan den 11 och 16 augusti, då sex olika orgelkonserter anordnas.torsdag 6/8 10:20

Äntligen dags för årets kräftfester

Nyheter Expertens bästa tips för en lyckad kväll Augusti månad innebär att det är dags att ta fram både dillen och haklapparna. Oavsett om du väljer frysta eller färska kräftor går det att få till en lyckad middag. Kocken Nils Molinder tipsar om...tisdag 4/8 16:23

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt