Paloma Winneth Varelamontes bor i Sätra och är ordförande i Hyresgästföreningens lokala förening. Foto: Lisa Halldén

Falsk information om ombildningar ska bemötas

Falsk information kring ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter har spridits i Sätra. Det menar Hyresgästföreningens Paloma Winneth. Hyresgästföreningen bjuder in till informationsmöte ikväll för att bemöta de rykten som nu sprids.

  • Publicerad 14:16, 9 sep 2019

– Den största lögnen de sprider är att man kan skriva på en intresseanmälan utan att det får konsekvenser. Det stämmer inte. För om de samlar 51 procent av de boendes namnteckningar så går ombildningen in i fas 1 och det i sin tur betyder att allt underhåll stoppas, säger Paloma Winneth, ordförande i en av Hyresgästföreningarna i Sätra och boende i området.

Hon menar att direkt falsk och tvivelaktig information spridits till de boende i de hus där ombildning från hyresrätt till bostadsrätt kan komma att ske. Och att de olika uppgifterna gjort de boende nervösa. Papper har delats ut och dörrknackning har bedrivits av några boende som är för en ombildning. Men all information de lämnat ut har inte varit helt korrekt.

– TIll exempel har de sagt att om vi boende i huset inte köper våra lägenheter själva så kommer någon annan privat aktör göra det. Det stämmer inte, säger Paloma Winneth.

Hittills har två anmälningar om ombildning kommit in från Skärholmen.

Ikväll, måndag den 9 september, klockan 18.00 kallar Hyresgästföreningen till informationsmöte i Sätraskolans matsal på Bogsätravägen 46.

– Vi ska prata om Hyresgästföreningens syn på ombildning. Vi är emot det och det är vi tydliga med. Men vi ska även ge korrekt och saklig information till dem som är intresserade av att sälja. Det är ett viktigt beslut i någons liv och då behöver de personerna korrekt information.

Tidningen Mitt i rapporterade i förra veckan om att konsultbolag gått ut med tvivelaktig information kring de ombildningar som kan ske i Sätra. Bland annat hade boende i huset lovats att få köpa sina lägenheter för 70 procent av marknadsvärde.

–Det är oerhört oseriöst att gå runt och utlova priser på bostäder, utan att någon värdering ens har gjorts. Det gör mig väldigt upprörd. Det är staden som ansvarar för värderingen, och den kommer vara marknadsmässig, sade Dennis Wedin (M) till tidningen.