Bedrägeri. För andra gången på kort tid lurades en äldre person på sina tillhörigheter av en falsk polis i Järfälla. Genrebild. Foto: Sacharias Källdén

Falsk polis lurade äldre på pengar i Järfälla

Vid 20-tiden på onsdagskvällen blev en äldre kvinna lurad av en man som utgett sig för att vara polis. Det är det tredje åldringsbrottet på kort tid i Järfälla, och polisen kollar på om det finns en koppling mellan händelserna.

  • Publicerad 11:37, 6 feb 2020

En kvinna i 85-årsåldern, ska ha lämnat ifrån sig bankkort och mobiltelefon till den falska polisen. Kortet spärrades sedan efter samtal till kvinnans bank.

Den falska polisen ska först ha ringt upp kvinnan för att sedan stämma träff med henne strax utanför hennes bostad.

– Mannen utger sig för att vara polis och visar upp någon form av legitimation för målsäganden. Sedan säger han att någon okänd person tagit ut pengar i målsägandens namn för att på så sätt få denne att lämna över sitt bankkort och sin mobiltelefon, berättar Åsa Wallentin, presstalesperson hos polisen.

Tredje åldringsbrottet på kort tid

Den 29 februari skedde ett liknande brott i Järfälla, där tillvägagångssättet var snarlikt. Två personer som utgav sig för att vara poliser tog sig då in hos en 90-årig kvinna, fick med sig hennes bankkort och kunde ta ut en större summa pengar.

– Just nu undersöker vi om det finns någon koppling mellan händelserna, säger Åsa Wallentin.

Den 1 februari ska även en okänd gärningsperson ringt upp en person i 85-årsåldern, bosatt i Järfälla, och vilselett brottsoffret att föra över pengar via en mobilapplikation.

Låtsades vara poliser – tog sig in i lägenhet

"Det är väldigt allvarligt"

Brottet rubriceras just nu som bedrägeri, försök till bedrägeri och föregivande av allmän ställning, i och med att förövaren utger sig för att vara polis.

– Det är väldigt allvarligt att missbruka det förtroende som polisen har och samtidigt ge sig på äldre utsatta personer. Vi vill inte gå ut med signalement just nu, men kan komma att göra det inom kort, säger Åsa Wallentin.

Stockholm Direkt