Arkivbild. Polisen varnar för bedragare på nätet som vill ha deposition för att hyra ut "sina" lägenheter. Foto: Andreas Enbuske

Falsk "uthyrare" stal Eriks identitet – lurade folk på tusentals kronor

Plötsligt fick Vasastadsbon Erik flera samtal från folk som ville hyra hans lägenhet. Men han hade inte lagt ut någon annons. Nu varnar polisen för liknande blufförsök.

  • Publicerad 17:16, 9 sep 2015

Härom veckan fick Erik ett samtal från en person som var intresserad av att hyra hans lägenhet i Vasastan. Problemet var bara att han inte hade för avsikt att hyra ut den. Mannen som ville hyra lägenheten hade hittat den på Blocket och annonsen låg även ute på uthyrningssajten Tripwell.

– Han skickade en länk till annonsen och där fanns mitt namn, mitt telefonnummer och min hemadress. Det kändes helt sjukt, säger Erik.

Han kontaktade Blocket som genast tog bort annonsen, men med Tripwell var det svårare. Annonsen låg på en fejksida vars domän Tripwell inte äger.

Blev lurad på 10 000 kronor

–Så den annonsen ligger fortfarande kvar. Senast i går ringde en tjej som hade fört över 10 000 kronor i deposition till mig, trodde hon. Hon blev inte så glad när jag berättade hur det ligger till. Det känns fruktansvärt att folk blir lurade. En annan sökte upp mig på Skype sedan hon blivit misstänksam eftersom ”uthyraren” ville ha ett års hyra i deposition, säger Erik, som har anmält händelsen till polisen.

– Tyvärr finns det inte så mycket konkret de kan göra.

Att gärningsmän använder andras identiteter för att lura till sig pengar är inget nytt. Enligt Peter Enell på Norrmalmspolisen är det något som har ökat det senaste halvåret.

Har ökat senaste halvåret

– Det är min känsla. Det är många saker man ska tänka på när man hyr lägenhet. Man ska alltid träffas på plats i lägenheten och se att nyckeln fungerar, och det är bra att be om att få titta på uthyrarens id-kort. Det är också viktigt att kolla med hyresvärden eller bostadsföreningen så att de har godkänt att lägenheten får hyras ut i andra hand, säger Peter Enell och fortsätter:

– Jag har varit med om fall där personer har blivit av med 70 – 80 000. En gång grep vi en man på bar gärning. Bedragarna lurar unga människor som trånar efter en lägenhet och lockas av snabba affärer. Men så bråttom får man inte ha, säger Peter Enell.