Falskt. Det stämmer inte att nyanlända elever i Järfälla får gratis SL-kort. Foto: Sacharias Källdén

Falska rykten om gratis SL-kort till nyanlända i Järfälla

Just nu florerar det rykten om att nyanlända skolelever i Järfälla får gratis SL-kort medan andra elever står utan. Vi reder ut vad som gäller.

  • Publicerad 16:38, 20 feb 2019

I september förra året presenterade barn- och ungdomsförvaltningen i Järfälla en modell för att motverka skolsegregationen i kommunen. Bland annat handlade det om strategier för att få nyanlända elever att välja bort Tallbohovskolan i Jakobsberg, för att uppnå en mer jämn fördelning på olika skolor.

Ett av förslagen som togs upp i modellen var att nyanlända elever i yngre åldrar ska erbjudas gratis skolskjuts, och nyanlända elever i äldre åldrar ska erbjudas SL-kort som ett incitament att välja en skola lite längre bort från hemmet. I förslaget, som antogs av barn-och ungdomsnämnden i september, stod det att "SL-kort/skolbuss till nyanlända elever ska beaktas i det kommande budgetarbetet".

Så ska skolsegregationen i Järfälla brytas

Inga får gratis SL-kort

I december förra året tog Alliansen (M, L, C, KD) över styret i kommunen, då deras budget klubbades igenom i kommunfullmäktige. I den slopades de kostnadsfria SL-korten för gymnasieelever som tidigare funnits, och att ge nyanlända elever gratis skolskjuts eller SL-kort finns inte med i budgeten.

– Vi kommer inte att erbjuda gratis SL-kort till någon. En förutsättning för det förra S-styrets förslag var att det skulle tas med i budgeten, vilket Alliansen valt att inte göra, säger Nikoletta Jozsa (L), ordförande i barn-och ungdomsnämnden i Järfälla till StockholmDirekt.

Samtidigt är ärendet uppe i förvaltningsrätten, då en person överklagat modellen från i höstas. Den klagande menar bland annat att det inte är förenligt med skollagen att erbjuda SL-kort till en viss grupp elever utan att en prövning sker, då det innebär särbehandling.

I ett yttrande till förvaltningsrätten har Järfälla kommun svarat att en eventuell skolskjuts och gratis SL-kort för nyanlända faller under "annan särskild omständighet", och att modellen som presenterades enbart hade en "förberedande art" och alltså inte är något som har genomförts.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.