Oro. Förskolor på Norrmalm har varnat föräldrar efter ett påstått kidnappningsförsök. Foto: Karin Nilsson

Falskt larm om kidnappningsförsök av barn

Flera förskolor i Vasastan gick i slutet av maj ut med information till alla föräldrar om att det ska ha skett ett kidnappningsförsök av ett barn i området. Nu kan vi avslöja att larmet var falskt.

  • Publicerad 10:47, 19 jun 2018

Oroliga föräldrar har hört av sig till tidningen om att förskolor i området varnat för en man som i slutet av maj ska ha försökt kidnappa ett barn i Vasastan. Den informationen har föräldrar fått i mejl från flera olika förskolor i stadsdelen. Nu kan vi avslöja att varningen är falsk.

Enligt en källa med insyn i händelseförloppet, som vill vara anonym, ska det inte alls handla om ett kidnappningsförsök. Det som har hänt är, enligt vår källa, att en man närmat sig några barn och en vuxen. Mannen uppfattades som så pass obehaglig att barnens förskola fick information av föräldrar om det som hänt, information som sedan vidarebefordrades till både utbildnings- och stadsdelsförvaltningen. Händelsen polisanmäldes också.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Från stadsdelens sida skickade man efter samtal med polisen ut en varning, direkt till vårdnadshavare på de kommunala förskolorna. Där berättade man om "ett närmande", men inget "kidnappningsförsök".

Men en annan varning, från utbildningsförvaltningen, skickades ut till de cheferna för de icke-kommunala förskolorna i området. Där tryckte man däremot av någon anledning på att ett "kidnappningsförsök" skett.

– Vi beslutade att gå ut med att man ska vara extra uppmärksam. Sen hur genomtänkt, tydligt och välformulerat det var kan man diskutera, säger Hans Dahlin, förskolesamordnare på utbildningsförvaltningen.

Kom formuleringen "kidnappningsförsök" från polisen?

– Det tror jag.

Det är inte sant. När StockholmDirekt når polisen säger de sig först inte känna till någon anmälan alls, men efter flera försök hittar man till slut en gällande den aktuella händelsen. Brottsrubriceringen är dock "ofredande".

– Det går inte att få det till ett kidnappningsförsök ens med den största välvilja, utan det man kunnat få det till är ett ofredande från en man i en vit skåpbil, säger Kjell Lindgren, presstalesperson hos Stockholmspolisen.

Någon vidare utredning kan polisen inte göra då mannens signalement är "för generella", enligt Kjell Lindgren.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När tidningen återkopplar till Hans Dahlin hänvisar han oss vidare till stabschefen på förskoleenheten, Stefan Larsson Lindmark.

– Vi fick informationen från förskolan som sa att föräldrarna uppfattat det som att det skett ett kidnappningsförsök. Utifrån det gjorde vi avvägningen. Man kan såklart titta på i efterhand hur vi formulerade oss, själva benämningen kunde varit annorlunda. Samtidigt var det en allvarlig situation, så som vi fick det återberättat för oss, säger Stefan Larsson Lindmark.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.