Samarbetar. Sara, Jessica och Sabine - fältteamet i Danderyd. Foto: Privat

Fältaren: ”Föräldrar måste lita på sin magkänsla”

Droganvändandet bland ungdomar i kommunen är högt, enligt Stockholmsenkäten. Men fältarna och polisen i Danderyd uppfattar läget som något annat. – Om vi inte hade haft statistiken hade vi sagt att det är lite droger i kommunen

  • Publicerad 16:00, 26 okt 2017

”Hanna” som vant sig vid vännernas narkotikabruk och som vi intervjuar här är drygt 20 år. Men hur ser droganvändningen ut i de lägre åldrarna? Danderyds fältare upptäcker inte många fall, men de vet att det förekommer.

– Narkotika ser vi egentligen inte så mycket av, men vi vet att det förekommer på bland annat hemmafester och då främst cannabis, säger Sara Gyllenswärd, fältsekreterare i Danderyd.

Nära samarbete

Fältsekreterare och fältassistenter har ett nära samarbete i kommunen. Och varje måndag träffas de för att samverka.

– Vi har veckovis kontakt med polisens ungdomsutredare för att utbyta generell information, om framförallt alkohol och droger, ungdomstrender, eller allmänt stök, säger Sara Gyllenswärd, fältsekreterare i Danderyd.

Relativt stort

Men trots att fältarna och polisen i kommunen kommer i kontakt med en relativt liten mängd narkotika så visar statistik från Stockholms-enkäten 2016 (högstadie- och gymnasieungdomar) att droganvändandet bland ungdomar i Danderyd är relativt stort jämfört med andra kommuner. Framför allt sticker det ut i gymnasiet, där andelen narkotikaanvändare är 29 procent för flickor och 40 procent för pojkar, enligt kommunens webbsida.

– Hade vi inte haft statistiken hade vi sagt att det är lite narkotika i kommunen, och det upplever polisen också. Men i och med siffrorna så stämmer uppenbarligen inte det, säger Sara Gyllenswärd.

Nyckeln: Föräldrarna

Nyckeln till att förebygga droganvändning finns hos föräldrarna, som de också stöttar med rådgivande samtal och föräldrastödprogram.

– Föräldrarna har ansvar över sin ungdom i alla miljöer de befinner sig i. Men de har också ansvar över vad som händer i deras hem om de upplåter sitt hem till fester. Det viktigaste är att våga agera. Känner man att något är fel är det viktigt att våga ingripa därefter, att föräldrar litar på sin magkänsla, säger Sara Gyllenswärd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

"Finklädd" man häktad efter villainbrott

Nyheter "Smälta in i miljön" En man är häktad misstänkt för grov stöld efter ett villainbrott i Näsbypark i fredags. På polisens hemsida skriver de att mannen var finklädd.onsdag 20/6 9:58

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50

Vi är stockholm