David Ronnås säger att valborg är den tredje största händelsen, efter studentdagen och School's out-festivalen, då många ungdomar är ute och festar. Foto: Anton Kyhlbäck

Fältarna ska hjälpa till att hålla Valborg lugn

David Ronnås har varit fältare i tre år i Sollentuna. På tisdag kväll är han ett stöd för kommunens ungdomar, då många har sin första alkoholdebut, och berättar om sina bästa tips till föräldrar och anhöriga inför valborgsmässoafton.

  • Publicerad 14:30, 25 apr 2019

Framför majbrasan i Tegelhagen har Södra scoutkåren satt upp skyltar.

Det står att majbrasan nu är full.

Mitt på backen ligger en stor hög med ris, fem meter i diameter och två meter upp i toppen, inför tisdag kväll. Över 1 000 besökare väntas komma, från flera delar av Stockholm, då brasan ska tändas och korven ska grillas.

Då vandrar David Ronnås med sin kollega, Evelina, fram till småtimmarna.

– Vi kommer gå runt, hälsa på ungdomarna och kolla läget. Då säger vi till dem att de kan ringa oss om det är något. De vet oftast vilka vi är och att vi vill hjälpa till, säger han.

– Vi är inte några civilpoliser. Vår uppgift är att finnas där i ett förebyggande och trygghetsskapande arbete, alternativt vara till hjälp för ungdomar om någon råkar illa ut eller behöver stöd.

I Sollentuna finns i regel tre majbrasor.

Stallbacken i Edsvik, med Sollentuna Volleyklubb. På Ekbacken med Viby Basket, och ett fackeltåg, samt då i Tegelhagen – den största – med Sollentuna Södra Scoutkår. Brasan i Tegelhagen har hållits i 65 år och blir ofta en stor fest.

Samtidigt är det många ungdomar, speciellt de äldre högstadieeleverna, som gör sin alkoholdebut.

– Det är nog inte samma tradition som det var när jag var ung. Överlag är det många ungdomar som avstår i dag, faktiskt, säger David Ronnås.

Allt färre ungdomar dricker i dag, enligt Folkhälsomyndigheten. David Ronnås tillägger att alkoholkonsumtionen bland ungdomar i Stockholm har minskat sedan 2008, enligt Stockholmsenkäten.

Fältarna David och Evelina har kontakt med nattvandrare, polisen och andra myndigheter, under valborg och under andra evenemang. Valborg är topp 3 bland de största händelserna, där ungdomar testar alkohol, efter studentfesterna i samband med sommarlovsuppehållet.

Vad har ni för tips till föräldrar inför Valborg?

– Det viktigaste är att ha kontakt med sitt barn. Ha ett nummer att ringa till, eventuellt veta vilken plats de ska gå till, och så även ha kontakt med kompisarnas föräldrar, säger David.

I övrigt är det viktigt för ungdomarna att veta hur de kan säga nej - om de vill avstå från alkoholen.

– Det är bra att hitta på en ursäkt i förväg, om man tycker det är svårt. Exempelvis förklara att man senare ska träffa sina föräldrar eller har något viktigt inplanerat dagen efter.

På kvällar som valborg vandrar även engagerade vuxna från andra organisationer. Som Farsor och Morsor i Sollentuna. David Ronnås berättar att fältarna stannar ute tills det blir lugnt - men att det alltid behövs fler vuxna under tillfällen som Valborg.

Är ni tillräckligt med fältarna?

– Det är man väl aldrig. Om jag fick bestämma skulle vi vara en enhet på fem till sex stycken, tillägger han.

Se StockholmDirekts lista över valborgseldar i hela Stockholm.

David Ronnås har jobbat som fältare i tre år i Sollentuna och har daglig kontakt med ungdomarna. Foto: Anton Kyhlbäck

Valborgsfirande i Sollentuna

Tegelhagen

Sollentuna Södra Scoutkår anordnare traditionellt valborgsfirande för 65:e gången, sedan 1954, med lotteri, chokladhjul, fiskdamm och femkamp. Brasan tänds vid 21-tiden

Edsviken

Sollentuna Volleyklubb anordnar i samarbete med Edsvik valborgsfirande på Landsnoravägen 42 i Stallbacken. Evenemanget börjar 18.30, med både körsång och vårtal, och brasan tänds vid 19.30-tiden. Sollentunakören sjunger in våren som vanligt.

Viby

Majbrasan i Viby, vid Ekbacken, anordnas av Viby Basket med samling 19.30. Brasan tänds av fackeltåget vid 20.30 och 21.15 anordnas ett fyrverkeri tillsammans med Viby Barn och Ungdom. Liksom vid de flesta arrangemangen utlovas försäljning av dryck och förtäring.

Rotebro

På Gillbos ängar, nedanför Tomtebacken, anordnar Gillberga Byalag och Rotebro Innebandysektion valborgseld. Festen börjar med lekar och tilltugg, från Bögs gård, vid 19.00 och fortsätter under kvällen med sång och fyrverkerier. Elden tänds 21.00 av fackelbärare.

Sollentuna Södra Scoutkår har anordnat valborgsfirande i 65 år i Tegelhagen. Uppemot 1000 personer väntas komma under firandet. Foto: Anton Kyhlbäck

På grund av fjolårets torka är det redan nu i april torrt i marken. Eldning avrådes i kommunen, men ännu är det oklart om det kommer påverka valborgsfirandet. Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Stort engagemang efter mopedrån

Nyheter "Vi ska synas och göra det lite tryggare för tonåringarna" Den senaste tidens mopedrån i Sollentuna har engagerat hundratals vuxna i kommunen som nu patrullerar gatorna för att öka tryggheten.lördag 17/8 9:00

Kräftfiske handlar om erfarenhet

Nyheter Roger och Paul laddar - imorgon börjar kräftfisket i Sollentuna. Augusti är lika med kräftfiske. I veckan drar årets fiske igång men redan veckorna innan börjar de riktigt initierade fiskarna sina förberedelser.torsdag 15/8 17:21

Två av tre fick jobb tack vare nytt projekt

Nyheter Etableringslyftet har hjälpt nyanlända till egen försörjning Två av tre nyanlända har fått jobb. Det är resultatet av projektet Etableringslyftet, som startade i Upplands Väsby, Sollentuna och Sigtuna förra hösten.torsdag 15/8 9:03
Stockholm Direkt