Malin Eliasson och hennes sambo driver Wilmer på Kungsholmen, nu har de även öppnat i Vasastan. Foto: Mimmi Epstein

Familjeägt kafé ynglar av sig i Vasastan

I snart tio år har familjedrivna kaféet Wilmer funnits på Kungsholmen. Nu har de öppnat ett till ställe, i Vasastan.

  • Publicerad 16:51, 11 maj 2020

Det var 2011 som Malin Eliasson öppnade Wilmer på Bergsgatan på Kungsholmen. I januari i år öppnade de en filial i Vasastan, på S:t Eriksgatan 110.

– Egentligen hade vi ingen tanke på att öppna ett till ställe. Det var min pappa som hittade lokalen och hörde att den var till salu, han har sitt kontor i närheten. Jag tänkte också att det skulle vara fint att ha ett ställe nära restaurangen Fondueboden. Ivan, som äger stället, är som en bror för mig. Han är världens underbaraste och otroligt omtyckt i kvarteret, säger Malin Eliasson.

Wilmer i Vasastan öppnade i januari men hann bara ha öppet fem veckor – sen kom corona.

– Vi höll då stängt i fyra veckor och satsade på att ha öppet på Kungsholmen. Mina barn tillhör en riskgrupp så vi har inte vågat ha någon annan personal än familjen på kaféerna. Nu har vi båda ställena öppna och jag och min sambo jobbar 80-timmarsveckor. Jag på Kungsholmen och han i Vasastan, säger Malin Eliasson.

Möbler från loppisar

På menyn finns bland annat bakverk, lunchsallader och surdegssmörgåsar. I Vasastan finns plats för 45 sittande inomhus och cirka 30 på uteserveringen. Väggarna är tapetserade med tidningsurklipp och möblerna kommer från olika loppisar.

– Jag tycker att det är roligt att leta på loppisar och är inte en person som går igång på dyra saker. Men det är ju framförallt kunderna som gör atmosfären, säger Malin Eliasson.

På kaféet på Kungsholmen är det förbjudet att sitta med sin dator efter klockan 11, så kanske det blir i Vasastan också men inget är spikat.

– Vi vill inte vara för kaxiga till en början men det ska inte vara "kontorskänsla" på kaféet, säger Malin Eliasson.

Att Wilmer växer och startar ytterligare ett kafé är inte aktuellt.

– Nej, jag vill vara med i verksamheten och är engagerad i mina ställen. Jag vill möta kunderna och då går det inte att ha fler ställen, säger Malin Eliasson.