SOLCELLER. Familjebostäder har en massa solceller på taken i Rinkeby. Nu vill man att överskottselen ska gå till hyresgästerna, berättar miljöchef Helena Ulfsparre. Foto: Gustav Kaiser

Familjebostäders solceller producerar för mycket el

Järva är Sveriges solcellstätaste område. Många av solcellerna står Familjebostäder för, och nu vill de ge tillbaka överskottselen till hyresgästerna. Men först måste frågor om sladdar och elavtal lösas.

  • Publicerad 07:03, 9 nov 2018

Familjebostäder har nästan fyra tusen kvadratmeter solceller på taken i Rinkeby. Mycket av elen går åt till att driva själva fastigheterna: ventilation, hissar, belysning, tvättstugor och så vidare.

Men när solen skiner som mest, under sommaren, producerar solcellerna mer el vad fastigheterna kan göra av med. I dagsläget säljs överskottselen på det allmänna elnätet. Men nu vill Familjebostäder istället sälja elen billigt till sina egna hyresgäster.

– Vi vill ju att våra hyresgäster ska få ta del av elöverskottet. Det säger Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder.

Frågan är bara hur det ska gå till.

I varje fastighet finns flera elcentraler; en till själva fastigheten och en till varje lägenhet. I dagsläget går solelen till den förstnämnda och därefter säljs överskottet till elnätet. Men nu är alltså frågan om det går att distribuera överskottselen till övriga elcentralerna istället, för att den ska kunna användas i lägenheterna.

Men det handlar om mer än att bara dra en sladd från den ena centralen till de andra.

– Det är lite komplicerat. Varje lägenhet har ju ett eget elavtal. Så frågan är hur vi hanterar det, säger Helena Ulfsparre.

Nu ska de göra ett försök med en fiktiv lägenhet, som får ett eget fiktivt elabonnemang. Och så ska Familjebostäder se hur det går att distribuera el dit och samtidigt hantera det befintliga elavtalet.

Går inte det att lösa finns det även andra alternativ. Överskottselen skulle kunna gå till laddplatser för elbilar – elladdplatser som hyresgästerna sedan får hyra.

Att man har satsat så mycket på solceller i just Rinkeby har en enkel förklaring.

– Husen är höga och skuggas inte av andra hus. Det är perfekta förutsättningar för solceller.

Foto: Charlotte Årling

Solceller i Järva

Järva är den solcellstätaste stadsdelen i Sverige. Familjebostäder har tillsammans med Stockholms stads projekt Hållbara Järva, Svenska Bostäder och Fastighetskontoret satt  upp totalt 10 000 kvadratmeter solceller på ett 40-tal hus och fyra idrottsanläggningar i Järva.

Solcellerna driver bland annat den allmänna belysningen i husen och tvättstugorna med miljövänlig el. Men på sommaren producerar solcellerna för mycket el - och nu funderar Familjebostäder på vad de vill göra med överskottet.

Källa: familjebostader.com

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.