FAMILJECENTRAL. Niklas Gladh säger att de har som ambition att etablera flera familjecentraler i Botkyrka, både i norra och södra Botkyrka.

Familjecentraler återinförs i Botkyrka

Familjecentraler ska återinföras i Botkyrka. Nu har Botkyrka kommun fått tummen upp av Region Stockholm för att gå vidare och undersöka var barnhälsovård, mödracentraler, öppen förskola och socialtjänst kan samlas på en och samma plats.

  • Publicerad 13:17, 11 mar 2019

Inför valet gick flera partier fram med löftet att återinföra familjecentralerna. Nu har majoritetspartierna kommit överens med Region Stockholm om att under året undersöka möjligheten i fråga om plats, kostnad och omfattning.

– Det viktiga har varit att komma överens med Region Stockholm. Nu är vi det, säger Niklas Gladh (MP), kommunalråd och ordförande i socialnämnden, Botkyrka kommun.

Familjecentraler är en samlingsplats där mödravård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst, med både kommun och landsting är huvudmän. Poängen med familjecentraler är att effektivisera kontakt med familjer i behov av hjälp.

2008 försvann familjecentralerna från Botkyrka.

Men sedan en tid tillbaka har flera partier poängterat att det finns ett behov om att återinföra centralerna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– En stor del i det här är att man som förälder inte ska behöva vända sig till många olika personer när man behöver stöd. Det blir den stora vinsten, säger Niklas Gladh (MP).

Ännu är dock mycket oklart.

Under 2019 ska kommunen undersöka var familjecentralerna kan tänkas passa bäst, vilka olika verksamheter som passar och vad kostnaden blir. Niklas Gladh säger att de har som mål att centralerna ska finnas i både norra och södra Botkyrka.

– Detta ska bli en naturlig kontakt med familjerna. Många besöker i dag den öppna förskolan, så vi tror att det här kan hjälpa kommunens ambitioner att skapa mer långsiktiga relationer och arbeta mer förebyggande för familjerna.