Familjekock. Trots mycket jobb ser kocken Markus Aujalay till att ge tid åt sin familj. ”Du kan inte i efterhand komma och beklaga dig över att du försummade dina barn när de var små”, säger han. Foto: Karin Nilsson

Familjen först för mästerkocken

Du har säkert sett honom på tv – och troligtvis i ett kvarter nära dig. Vi träffade Vintervikens egen mästerkock – Markus Aujalay.

  • Publicerad 07:00, 29 sep 2012

Solen skiner och luften är frisk. Vinterviken visar sig från sin allra vackraste sida när två pigga damer på hundpromenad passerar Alfred Nobels gamla dynamitfabrik.
– Här kan du äta hos den där kocken från tv, säger den ena kvinnan till sin väninna och vänder blicken mot industribyggnaden i varmrött tegel.
– Vem då?
– Du vet Markus. Markus Åjala… någonting.
Markus Aujalay sitter lutad mot väggen, med armarna i kors över bröstet, bakom ett av borden inne i Wintervikens restaurang- och kafédel. Det har gått fyra och ett halvt år sedan han och hans fru Erika öppnade i det k-märkta huset.
– Det var inget som vi planerat. Vi fick frågan om vi ville ta över och tackade ja. Vi brukade åka hit då och då, och har alltid varit förtjusta i byggnaden eftersom den så tydligt har en historia. Samtidigt såg vi möjligheten att driva flera olika verksamheter, såsom festvåning och konferens.
Markus Aujalay gör som många gör – jobbar mycket. Men inte FÖR mycket, enligt honom själv.
– Folk är så besatta av tid, men jag tycker att den här diskussionen om arbetstid och fritid är ointressant. Jag lever med mitt jobb dygnet runt. Det är ett sätt att leva. Och så länge det funkar är det inga problem. Jag får ju göra det jag gillar att göra.

Allt ska leda till något

Markus Aujalay gillar även att vara hemma, i huset i Enskede. Men det är inte så att han längtar hem.
– Nej, jag går inte och längtar mig någonstans överhuvudtaget. När jag jobbar, då jobbar jag. Och när jag jobbat färdigt, då åker jag hem.
Markus Aujalay fortsätter:
– Vi flyttade in för elva år sedan och trivs bra i området. Det är mysigt. Vi bodde på Söder från början och ville inte flytta för långt bort. Enskede ligger på gång- eller cykelavstånd, så vi kan fortfarande gå ned på stan för att se en film eller käka något.
Under hela intervjun håller Markus Aujalay koll på vad som händer i lokalerna.
Är du en målinriktad person?
– Ja, det är jag nog. Det är viktigt att det jag gör leder till något. Att det finns en tanke bakom.
Du har alltid många projekt på gång. Känner du dig aldrig splittrad?
– Nej, jag gör det jag måste. Om jag har för mycket att göra, då är det mitt eget fel.
Så det här livspusslet som alla pratar om…?
– Jag kan inte förstå hur man kan se familjen som ett problem. Det är ett idiotiskt sätt att se på saken, då har man inte fattat vad livet handlar om. Du kan inte i efterhand komma och beklaga dig över att du försummade dina barn när de var små. Det är nu du måste förändra din situation.
Markus Aujalay reser sig från bordet.
– Jag inser att alla inte har samma förutsättningar när det gäller hälsa, ekonomi och så vidare, och att det ibland händer saker som man inte räknat med. Men att umgås med familjen är inget tvång. Du gör det för att du gillar det. 

Fakta

Mästerkocken Markus Aujalay

Ålder: 41.
Familj: Fru och tre barn på 11, 10 och 7 år.
Bor: I Enskede.
Driver: Winterviken i Vinterviken och Fjällpuben i Åre.
Kock-meriter: Vunnit Årets gröna kock, Årets viltkock och Årets kock, kom på femte plats i matlagnings-VM 2007, har lagat Nobelmiddag, serverat middagstips på TV4 och jurymedlem i tävlingen/tv-programmet Sveriges mästerkock.
n Aktuell: Med ”Markus kokbok”.

Tre Enskedefavoriter
Gamla Enskede matbod: ”Supertrevligt ställe med god mat. Äter ofta här.”
Enskedeparken:
”Vi gillar att gå ut och gå, gärna i skogen vid Enskedeparken.”
BEA/ICA Kvantum:
”Här kan du göra fynd. Det finns massor med grejer i källaren.”

Grönt ljus för 166 studentlyor i Björkhagen

Nyheter Lång process Nu, sex år efter att detaljplanen skickades på samråd första gången, kan Söderorts nya studentbostäder börja byggas. Närmare bestämt i Björkhagen.fredag 3/4 9:11

AIK bandy flyttar till Söderort

Sport Satsar på guld med två nyförvärv i världsklass Under säsongen har AIK bandy haft problem på sin hemmaplan Bergshamra IP. Nu står det klart med en ny lösning som innebär flytt till helt nya hallen på Gubbgängens IP. Samtidigt har klubben lyckats...torsdag 2/4 13:54