Ami Baldeh studerade musik i både Sverige och USA innan hon flyttade till Gambia. Foto: Privat

Familjen från Danderyd vill att Amis dröm ska bli verklighet

För några veckor sedan avled Danderydsbon Ami Baldeh på ett sjukhus i Gambia. Från Sverige vill nu hennes mamma och storasyster göra hennes stora dröm till verklighet: Att sprida gambisk musik till resten av världen.

  • Publicerad 11:42, 13 apr 2017

Den tionde mars, för en månad sedan bara, inträffade det värsta som kan hända en familj. Josefin Baldeh förlorade sin lillasyster och Gun-Britt Lindström sin dotter. Ami Baldeh eller Aminatha som hon också kallades.

– Hon var på sjukhus i Gambia när det hände. Vi hade telefonkontakt och hon sa att hon mådde jättedåligt så jag sa att hon var tvungen att åka till sjukhus, vilket hon gjorde. Sen säckade hon ihop och dom lyckades få igång henne. Men sen hände det igen och då var det över, plötsligt hjärtstillestånd. Det var chockartat, säger Gun-Britt.

Ami växte upp med sin mamma och syster i ett av de höga husen på Golfvägen ett stenkast från Mörby centrum. Hon föddes på Danderyds sjukhus och gick både i Kevingeskolan och Fribergaskolan.

Kreativ drivkraft

Under hela sin uppväxt var det kreativiteten som förde henne framåt. Hon skrev dikter och senare även krönikor. Men det var musiken som alltid var nummer ett, något som nu hennes syster och mamma vill föra vidare.

– Hon har sjungit sedan hon var liten och gick på Fryshusets rap-linje i gymnasiet. Sen efter det pluggade hon musik i tre år i Los Angeles på Musicians Institute, säger Josefin.

Josefin och Ami har en gambisk pappa och 2013 åkte hela familjen dit över julen. Väl där fick Ami uppmärksamhet för sina musikaliska talanger och bestämde sig för att stanna kvar. Hela familjen supportade beslutet.

– I musiken där finns det en större variation än den västerländska, man blandar engelska med olika stamspråk, annorlunda rytmer och Ami var alltid väldig bred i sina influenser, säger Josefin och tillägger:

– Hennes mål blev att nå ut med den gambiska musiken till resten av världen, skapa fler samarbeten mellan västafrikanska artister och låta unga talanger få chansen att hålla på med musik.

Det otänkbara hände

Åren gick. Ami fortsatte skriva och spela in låtar, hon samarbetade med en radiostation och nominerades till flera nationella musikpriser.

Så hände det otänkbara. Och för att fortsätta på den väg som Ami banat väg för har nu Gun-Britt och Josefin startat en minnesfond i Amis namn med syfte att främja gambisk musik.

– Hon såg så många talanger som inte hade möjligheten på riktigt. Hon såg också en ensamhet bland många artister och såg vikten av samarbete mellan artister för att tillsammans skapa framgång, säger Gun-Britt.

– Det är brist på resurser som gör att ordentliga produktioner är svåra att göra för många. Vi hoppas kunna bidra till att sätta upp shower, eller till individuella musiker, säger Josefin.

Samarbete med radiokanal

I Gambia är det inte någon strömningstjänst som dominerar musikmarknaden, det är fortfarande radio som gäller. Därför har de nu startat fonden i samarbete med en av landets största kanaler och därigenom ska de se till att pengarna går till rätt personer och att Amis namn lever vidare.

– Hon har skrivit så många låtar som inte är släppta ännu, det är en hel låtskatt. Så tanken är att andra artister ska framföra hennes låtar och intäkterna går till fonden så att den hela tiden hålls igång, säger Gun-Britt.

Ami ”Aminatah” Baldeh blev 31 år gammal.

Fond. Amis storasyster Josefin och hennes mamma Gun-Britt har nu startat en fond för att förverkliga Amis dröm som var att låta unga gambianska talanger få chansen att hålla på med musil. Foto: ROLF ANDERSSON

Så stöttar du fonden

Ett speciellt konto riktat till fonder är på gång men processen tar flera månader. Men vill du bidra till fonden går det bra att använda ange följande uppgifter:

Bank: Swedbank.

Clearingnummer: 8327-9.

Kontonummer: 964799263-6.

Ange även kontohavare: Gun Britt Lindström.

Lyssna på Aminatah

På Spotify finns hon under sitt artistnamn ”Aminatah” och även på musiktjänsten Soundcloud. Vill du ha direkta internet-länkar så hänvisar vi dig till Danderyds Nyheters hemsida där vi lägger upp länkarna.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt