Feras Dakak står med sina söner Najm och Taim utanför sin lägenhet i Hässelby villastad. I flera månader har de haft problem med ventilationen och vägglöss. Foto: Victor Malmcrona

Familjen har bott med vägglöss i ett halvår

I en lägenhet i Hässelby villastad bor Feras Dakak tillsammans med sin fru Sundus och sina tre barn, Najm, 10, Taim, 8 och Rayan 2 år. I månader har de haft problem med ventilationen, fuktskador och vägglöss. De har flera gånger sökt hjälp från hyresvärden SHIS, men upplever att ingenting händer.

  • Publicerad 17:11, 25 apr 2019

Feras Dakak öppnar upp balkongdörren och vårluften strömmar in i lägenheten.

– Vi måste ha öppet, luften är så dålig här inne, säger han.

Han sätter sig i soffan bredvid sina söner Najm, 10, och Taim, 8. Lägenheten familjen bor i är en etta på ungefär 25 kvadratmeter. Enligt Feras Dakak har de sedan i november förra året haft vägglöss.

– Förut hade vi en stor soffa, men sen kom insekterna och då slängde vi den, säger Taim.

Så fort Feras Dakak hittade de första lössen så anmälde han saken till hyresvärden, men han säger att det dröjde en månad innan det kom ett företag för att försöka få bukt med insekterna. Lägenheten har nu sanerats 4–5 gånger, men lössen är kvar.

– De sanerar, men vägglössen blir bara starkare. Jag har testat allt, slängt de gamla sängarna och köpt nya, köpt ny barnsäng, men problemet kvarstår, säger Feras Dakak och suckar uppgivet.

Vägglöss på boende för nyanlända på Söder

Bakom soffan är två madrasser instoppade. Feras Dakak säger de måste tvätta madrasserna en gång i veckan, eftersom de får blodfläckar på sig efter bara några dagar.

– Men problemet med ventilationen är ändå värre. Min fru och yngsta son har astma och luften gör det svårare.

Taim och Najm Dakak tycker vägglössen är jobbiga. "De kommer när vi sover", säger Taim. Foto: Victor Malmcrona

Vägglöss springer i cirklar i den burk där Feras Alhamoud fångat in dem. Burken tog han med sig till hyresvärden för att visa att lössen kommit till hans lägenhet. Foto: Victor Malmcrona

Ett halvår utan ventilation

Några lägenheter bort bor Feras Alhamoud med sin familj. I hans badrum hänger fukten tjock i luften.

– Vi måste skrubba med klor här inne så det inte möglar, men klor är ju inte bra för barnen, säger han.

Ventilationen har inte fungerat på ett halvår och de boende har inte fått någon indikation på att det är på väg att fixas, menar Feras Alhamoud.

– Vi har kontaktat kommunstyrelsen och de kollade med SHIS, men de säger bara att ventilationen fungerar bra, säger Feras Dakak.

Har startat namninsamling

Familjerna Dakak och Alhamoud är inte de enda i huset som har problem. Flera av grannarna har vägglöss och alla har problem med ventilationen. Därför bestämde sig Feras Dakak för att starta en namninsamling i huset. Förutom sin egen och sin frus namnteckningar har Feras fått ihop 14 namn. Listan har han lämnat till kommunen och till lokalpolitiker i förhoppningen att nån ska hjälpa de boende.

– Vi gör det här för att skydda våra barn. Vi har inget emot SHIS och de som jobbar här, men vi måste göra något, säger Feras Dakak.

Medvetna om problemen

Hyresvärden SHIS Bostäder delar inte helt de boendes bild av situationen.

– Vi är medvetna om problemen och vi har varit i kontinuerlig dialog med de boende, säger Mattias Rosenqvist, enhetschef för enheten för nyanlända på SHIS.

Att de boende inte fått tillräcklig information om när ventilationen kan börja fungera igen beror helt enkelt på att SHIS inte vetat vad som är fel.

– Systemet funkar, men bara i vissa delar. Det var mer komplicerat än vi trott, säger Mattias Rosenqvist.

Han menar att det tagit lång tid att lösa situationen men säger att ventilationen ska vara åtgärdad inom en och en halv vecka.

Svårare med vägglöss

När det kommer till vägglössen är det mer komplicerat.

– Sanering har skett och pågår än. Tyvärr är varje lägenhet unik och det tar olika lång tid. Jag förstår att det är en seg process för hyresgästerna. Vägglöss blir allt mer resistenta och det är ett problem, säger Mattias Rosenqvist

Evakueringslägenheter för de boende är inte aktuellt, eftersom att människor måste bo i lägenheterna för att locka fram lössen för sanering, säger Mattias Rosenqvist och hänvisar till hur skadedjursbekämpningsföretaget Nomor arbetar.

Skulle det inte räcka med att en person bor i lägenheten och resten av familjen i en evakueringslägenhet?

– Det kanske skulle gå, men vi har inte evakueringslägenheter. Alla lägenheter vi får in som är tomma matchas direkt med nyanlända, och det är ganska högt tryck.

Mattias Rosenqvist menar att det pågår febril verksamhet för att lösa problemen.

Kan du förstå hyresgästernas frustration med bristen på information?

– Jag kan förstå frustrationen med ventilationen, men när det gäller vägglössen har de fått information om hur det ska hanteras. De har också tillgång till vår personal dagligen.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt