TILLSAMMANS MOT HYRESVÄRDEN. Så löd texten på banderollen som hyresgästerna på Vintrosagatan i Hagsätra hängde upp på husväggen.

Familjer i strid med hyresvärd – kan bli hemlösa vid renovering

I Hagsätra står 59 hushåll med kort varsel utan bostad – utan rätt till någon ny. En typ av problem som blir allt vanligare.

  • Publicerad 06:50, 25 aug 2017

Det pågår en infekterad konflikt mellan de boende på Vintrosavägen 1 och 3 i Hagsätra och deras hyresvärd sedan det blivit klart att samtliga hushåll måste flytta på grund av en renovering.

Det har även gått upp för 59 av 78 hushåll att de inte har rätt till tillfälliga evakueringslägenheter – och inte heller kan räkna med att få flytta tillbaka efter renoveringen. Flera har nu kontaktat advokat.

LÄS ÄVEN Hyresgäster rasar mot Stockholmshems spisbyte

Grunden till konflikten är att hyresgästerna skrivit på korttidskontrakt, även kallade rivningskontrakt.

– Många, däribland barnfamiljer, har bott här i över tio år och är ändå helt rättslösa. Vi anser att hyresvärden utnyttjar systemet, säger Marianela Monzon, som är en av dem som måste flytta.

Krister Johansson har ägt fastigheterna i 15 år och har enbart upprättat korttidskontrakt. Var fjärde år har kontrakten förnyats vilket innebär att hyresgästerna inte har besittningsrätt till lägenheterna.

En kvinna med barn som bott på korttidskontrakt i tretton år känner sig lurad.

– Man har ju inte mycket till val än att skriva på, eftersom man behöver någonstans att bo, säger hon.

LÄS ÄVEN Hyresgäster ska kunna välja standardnivå vid renovering

Fastighetsägaren Krister Johansson förstår att folk är besvikna.

– Men husen behöver renoveras och hyresgästerna har varit fullt medvetna om att den här dagen skulle komma, säger han.

Krister Johansson säger att hans ambition är att så många som möjligt ska få flytta tillbaka efter renovering – men i så fall med nya korttidskontrakt. Detta för att huset ska kunna användas som evakueringslägenheter när någon av hans andra fastigheter ska renoveras.

Det är inte formellt fel att använda korttidskontrakt på det här sättet och enligt hyresnämnden blir det allt vanligare. Enligt Anne Bratt-Norrevik, myndighetschef på hyresnämnden, är många hyresgäster omedvetna om att de faktiskt får besittningsrätt efter fyra år, även om de bott på korttidskontrakt.

Men nämnden följer inte upp om de skäl som hyresvärden hänvisar till, som en kommande renovering, någonsin blir av.

Hyresgästföreningen Stockholm ser hyresvärdars användning av korttidskontrakt som ett stort problem.

–  Det naturliga vore om hyresnämnden, som godkänner avtalen, också hade ansvar för att följa upp dem. Det är något vi kämpar för att få igenom.

Besittningsrätt...

...har hyresgäster med förstahandskontrakt. Det innebär att hyresvärden måste ha särskilda skäl för att säga upp hyresavtalet.

...kan avtalas bort, till exempel om bostaden ska renoveras i framtiden.

...varje enskilt avtal där hyresgästen avstår från besittningsrätt ska godkännas av hyresnämnden.

Ärenden i hyresnämnden Stockholm där besittningsskyddet avtalats bort (graf?)

2012 - 556 ärenden/månad (6682 totalt)

2013 - 582 ärenden/månad (6995 totalt)

2014 - 625 ärenden/månad (7509 totalt)

2015 - 667 ärenden/månad (8010 totalt)

2016 - 846 ärenden/månad (10154 totalt)

2017 - 857 ärenden/månad (6860 hittills)

Och enligt hyresnämnden har antalet ärenden där hyresvärden och hyresgästen avtalat bort besittningsskyddet ökat under de senaste fem åren. 2012 rörde det sig om 556 ärenden i månaden, i år är siffran uppe i 857 per månad. En stor del av dessa är kontrakt som hänvisar till just kommande renovering, enligt Anne Bratt-Norrevik, myndighetschef på hyresnämnden i Stockholm.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Se jublet på Tele 2 när Sverige slår Sydkorea

Nyheter FILM: Glädjeyra när Granqvist sätter straffen Glädjen visste knappt några gränser när Andreas Granqvist skickade in straffen som gav Sverige ledningen – och sedermera segern.tisdag 19/6 14:09