Anstalt. En snart 90-årig man från Enköping ber om att få slippa sitt fängelsestraff på grund av hälsoskäl. Foto: MICHAEL ERHARDSSON/Mostphotos

Fängelsedömd 90-åring ber om nåd

En snart 90-årig Enköpingsbo dömdes till fängelse förra året för att han brutalt misshandlat sin sambo. Nu ansöker mannen om att bli benådad och slippa sitt straff – av hälsoskäl.

  • Publicerad 15:02, 29 okt 2019

I augusti förra året dömdes en snart 90-årig man bosatt i Enköping till 1 år och 6 månaders fängelse för grov misshandel. Han dömdes för en händelse som skedde i juni samma år.

Mannen har då enligt domen i Tingsätten hänsynslöst och med råhet misshandlat sin sambo så grovt att det bedömts som livsfarligt. 90-åringen ska ha slagit kvinnan upprepade gånger i ansiktet och tagit stryptag kring hennes hals.

HD sa nej

Fängelsedomen överklagades till Hovrätten som fastställde Tingsrättens dom. Hovrättens dom överklagades i sin tur till Högsta domstolen, som dock inte gav ärendet något prövningstillstånd.

Den 25 november ska mannen börja att avtjäna sitt straff på en öppen anstalt i Västmanland. Men nu ber 90-åringen om att bli benådad och befrias från påföljd.

Hälsotillståndet försämrats

Enligt nådansökan som skickats in till Justitiedepartementet via ett ombud, så ska mannens fysiska och psykiska hälsotillstånd försämrats kraftigt sedan brottstillfället i juni förra året. Enligt ansökan kan mannen inte gå utan rullator och är dessutom beroende av en assistent när han vistas utomhus eftersom han inte kan köra sin rullstol själv. Mannen säger sig inte heller ha några minnesbilder från brottstillfället.

"Sista tiden i livet"

"Med anledning av ovan sagda är det mycket olämpligt att tvinga XX att tillbringa, det som med stor sannolikhet kommer att bli, sista tiden i livet i fängelse varför regeringen bör bevilja honom nåd samt befria honom från denna påföljd." skriver mannens advokat i benådningsansökan till regeringen.

90-åringen är inte dömd sedan tidigare.

BLÅLJUS: Tacka hunden (och vittnen) för att BMW-tjuvar på Korsängen kan vara fast

Nyheter Vaken allmänhet är en stor hjälp för polisen. God polisintuition också. Helgen gav exempel på båda delar.måndag 25/5 14:16