Sedan Ivan Turinas bortgång har minut 27 blivit målvaktens för evigt. I varje match skanderas hans namn av AIK:s supportrar på den exakta tidpunkten. Foto: Mostphotos

Fansens fina gest: Gick ihop för välgörenhet

Supportrar till Hammarby och AIK visar inte bara hjärta för sina klubbar. Tillsammans har de skänkt tiotusentals kronor till Hjärt- och lungfonden. Men målet är mycket högre.

  • Publicerad 15:27, 21 apr 2017

Insamlingen är en del i en större kampanj mellan AIK och Hjärt- och lungfonden som kommer pågå under året.

AIK som klubb har en nära koppling till just hjärtsjukdomar. Detta efter att kroatiske målvakten Ivan Turina avled tragiskt för snart fyra år sedan i hjärtfel. Hammarby har också förlorat en spelare i vad som uppges ha varit hjärtfel, då ishockeyspelaren Freddie Ferm föll ihop under 2010 års Midnattsloppet.

27 000 kronor på matchdagen

Så sent som år 2015 samlade Solna-laget in 150 000 kronor till fonden genom en välgörenhetsmatch.

Den gångna veckan var det dags igen, men nu med rivalen Hammarby, då lagen tillsammans gått ihop i sin sorg och skramlat ihop pengar, detta efter att AIK hört av sig och frågat om Bajen ville hjälpa till med insamlingen.

– Insamlingen startade i tisdags förra veckan, och under veckan som gått har det samlats in nästan 50 000 kronor, och på matchdagen skänktes 27 000 kronor, säger Hjärt och Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung.

Målet: en halv miljon kronor

I skrivande stund har insamlingen, som går under namnet “Visa hjärta”, dragit in totalt 80 500 kronor.

Målsättningen från föreningens sida är att få in totalt 500 000 kronor under kampanjens gång, som avslutas först om 103 dagar. Vad pengarna kommer gå till konkret i kampen mot hjärt-kärlsjukdomar, den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag, är ännu oklart.

– Än så länge vet vi inte. Vi fortsätter att diskutera det. Vi har ju många olika projekt inom hjärt- och kärlforskning, säger Kristina Sparreljung.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.