De tre stora Stockholmslagen besöker Täby under årets två första månader. Foto: Stefan Holm

Fansinvasion väntar kyrkbyn – så många spås komma

AIK, Hammarby och Djurgården kommer till Vikingavallen för att möta IK Frej under januari och februari. Med det väntas också publiktrycket bli stort med tusentals supportrar

  • Publicerad 11:54, 10 jan 2018

Nästa helg, den 20 januari, möter IK Frej storklubben AIK i en träningsmatch hemma på Vikingavallen. Den 10 februari kommer Hammarby för en träningsmatch och den 24 februari spelar de mot Djurgården i Svenska Cupen.

Thomas Åstrand är evenemangsansvarig och den som har bäst koll på förberedelserna inför det som lär bli en fansinvasion av Vikingavallen i Täby Kyrkby.

– Vi hoppas väl på strax över 2 000 människor på varje match. Om vädret är som i dag (sol och klart) underlättar det, eftersom vi har en arena som ser ut som den gör. En solig eller regnig dag spelar stor roll på den här typen av arena, säger han.

Dagens publikrekord på 2012 kan mycket väl ryka redan i träningsmatchen mot AIK. Frej förväntar sig en hel del AIK:are till arenan.

– Ja, i och med att det är AIK:s första träningsmatch 2018. Och det ligger ju nära. Men vi förväntar oss som en normal match, en familjefest. Det kommer vara gulsvart på båda sidor, säger Thomas Åstrand.

I dagsläget tar arenan in 2 075 personer.

Finns det risk att ni kommer behöva säga nej till folk?

– Det hoppas jag att vi inte behöver, men samtidigt kan det bli så kallad lapp på luckan. Det är fullt möjligt också.

Som inför varje match har klubben kontakt med motståndarna inför matchen.

– Inför alla matcher vi spelar har vi alltid kontakt med motståndarna innan för att göra upp om att allting runt omkring ska funka, både med lag och deras supportar.

Han poängterar att de vill se mötet med Djurgården och AIK som vilket vanligt möte som helst.

– Man pratar alltid olika risker, och vi har ingen risk, det finns inget gammalt groll mellan föreningarna. Därav hoppas vi på en stor fest, vi ser ingen ökad risk förutom att det kommer mycket människor.

Men mycket människor kräver väl ett större säkerhetstänk?

– Ja, det är klart att det kan bli annorlunda. Beorende på hur stora bortaföljen de har. Kommer de med 200 pers eller 1000? Självklart gör vi precis som vi gör i en vanlig Superettanmatch, säger de 500 får de 500 platser om vi har möjlighet, säger Thomas Åstrand.

– Så sätter man upp arenan utifrån behovet från vår sida och deras. Vi sätter upp en organisation som är anpassad för det antalet åskådare. Allt från försäljningsställen, kassor, entré, publikvärdar.

Kommer det att behövas fler vakter?

– Det vet vi inte ännu. Vi väntar på tillståndet, där vi vet hur mycket som behövs, säger Thomas Åstrand.

Lena Gustafsson Wiberg, Djurgårdens supportersambandsman (SLO), vet inte i dagsläget hur stor skara Djurgårdsfans som kommer till Vikingavallen. Men biljetterna, de lär sälja slut.

– Vi tror att det finns sannolikhet att de tar slut. Vi har haft lite resa tidigare och nu är logistiken lite enklare. Vi har inte haft 2 000 följare tidigare i cupen, men det är definitivt ett möjligt följe, säger Lena Gustafsson Wiberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52

Vi är stockholm