Skattkarta. Vid markeringen på ängen hittades de antika fynden. Foto: Google Maps

Får hittelön för mynt från 700-talet

En privatperson gjorde arkeologiska fynd med sin metalldetektor i Kungsängen år 2014 och 2015. Nu ska upphittaren få sin hittelön.

  • Publicerad 09:00, 17 nov 2018

Föremålen som hittades var ett mynt från Bagdad från slutet av 700-talet i form av en dirhem och ett fragment av en likarmad fibula från vikingatid. Fragmentet av fibulan påträffades i oktober 2014 och myntet i mars 2015, i Ekhammarsområdet i Kungsängen.

Upphittaren var själv arkeologstudent och medlem i Sveriges Metallsökarförening, och han hade aldrig hittat något så gammalt förut.

– Det mesta har varit vardagsföremål från 1700-talet. Aldrig så här gammalt. Jag blev helt skakis när jag insåg vad det var. Jag var skakis i två dagar, sa upphittaren till Mitt i, i april 2015.

Färdats tusentals mil

– Det är ett intressant fynd som vittnar om långväga kontakter, säger Sara
Hagström Yamamoto, kulturmiljö­ansvarig i Upplands-Bro kommun.

Fynden ledde till en omfattande metalldetektering och riktad spadgrävning som utfördes av Kulturarvskonsult i maj 2015. Därefter följde en efterundersökning som utfördes av Stiftelsen Kulturmiljövård i juli 2015.

Riksantikvarieämbetet har tillsammans med Statens historiska museum bedömt att fynden ska lösas in av staten och föras till museets samlingar. Men privatpersonen som upptäckte dem får hittelön. Ersättningen för de båda föremålen har bestämts till sammanlagt 1 250 kronor.

Kungsängens SK:s herrlag är ute ur division 1

I helgen petades Kungsängens SK:s handbollsherrar ut ur division 1. – Det hade vi absolut inte räknat med, säger tränare Rickard Bäcklin.lördag 20/4 16:00

Helena inspirerar andra till skapande

Kreatören Helena N Åkerlund är nominerad till Årets Inspiratör i årets Upplands-Brogala för att hon inspirerar både vuxna och barn till skapande. – Det känns väldigt ärofyllt.lördag 20/4 10:10

Senaste numret

Bålstabladet