Får tillbaka det han ger i priser

Han började som diskare på gamla Brobaren 1983. Nu är han flerfaldigt prisad för sitt företagande och engagemang i sina kunder. Kunderna är det bästa med Grillbaren i Bro, tycker Faruk Yildiz.

  • Publicerad 08:00, 30 maj 2019

Gamla Brobaren låg där både Matöppet och Grillbaren i Bro ligger nu. Det fanns ingen vägg emellan. Där började Faruk Yildiz som diskare när han kom till Bro från Turkiet 1983. Då var han 18 år.

1985 avancerade han till pizzabagare, kock och servitör, och året därpå köpte han hela stället. 2001 sålde han del del som numera är Matöppet och planen var att arbeta på Grillbaren i ett år, sedan hade han tänkt att lämna Bro.

– Jag ville byta miljö, men det gick inte. Jag trivs med att jobba här, säger Faruk.

I dag är det nog många som inte kan tänka sig ett Bro utan Faruk och Grillbaren. Hit kommer kunder dagligen och beställer 150-burgaren eller en kebabtallrik – och för att prata. Faruk pratar med alla sina kunder, men han har en alldeles särskild kontakt med ungdomarna.

– Jag har bra kontakt med ungdomarna inom idrotten och med ungdomarna som inte vill gå i skolan.

Får välja något från menyn

Det finns en överenskommelse Faruk och skolorna i Bro emellan sedan lite mer än tre år tillbaka. Den innebär att om de ungdomar som har problem faktiskt sköter sig i skolan får de ett intyg från sina lärare, och det intyget fungerar som ett presentkort på Grillbaren.

– På fredagarna får de välja vad de vill från menyn. De är jättestolta över att de fortsätter att gå i skolan.

Och när ungdomarna som spelar innebandy eller fotboll vinner, eller kommer bra till i en cup bjuder han dem på ”farfars milkshake”.

– Jag känner att jag är skyldig dem något för att de kämpar. Jag gillar folk som kämpar, säger Faruk.

Både hans företagande och hans ungdomsengagemang har förstås blivit uppmärksammat. 2015 blev han utsedd till både Årets Upplands-Broare och Årets Företagare, och på den senaste Upplands-Brogalan i april fick han ta emot Damernas Stora Pris 2018.

Till och med turkisk media rapporterade om hans senaste pris.

– De kom till galan. De gjorde ett inslag för turkisk tv på en minut och dagen efter var jag på förstasidan av de stora tidningarna. Det gjorde mycket, det senaste priset.

Får tillbaka det i priser

Som om inte det vore nog blev han även inbjuden till Turkiets ambassad i Stockholm.

– Ambassadören ville gratulera till att jag är en bra turk, säger Faruk med ett leende, och fortsätter:

– Det verkar som att jag har byggt upp någonting bra. Det är inte lätt för en invandrare, men nästan alla gillar mig och litar på mig. Jag byggde en bra grund från början och nu får jag tillbaka det i priser.

Men det bästa med Grillbaren tycker Faruk är kunderna.

– Utan bra kunder spelar det ingen roll om man är duktig.

Norling har smakat sin egen rulle

När AIK tog SM-guld förra året fick den inbitne AIK:aren Faruk Yildiz idén att döpa sju olika tunnbrödrullar till var och en av spelarnas namn.

Tränaren, Rikard Norling, har redan varit där och ätit Norlingrullen med bacon, rostbiff, gourmetsallad, rostad lök och senap. Han dök överraskande nog upp på Faruks 57-årsdag i år och hade med sig en present. En matchtröja, signerad av hela laget.

Norling har lovat att spelarna också ska komma och äta sina rullar så fort de får möjlighet.

Visa merVisa mindre

Faruk Yildiz

Ålder: 57 år.

Bor: I Spånga.

Familj: Fru, två söner och en dotter.

Ursprung: Föddes i Turkiet 1962.

Fritidsintressen: Familj och fotboll.

Favoriträtt: Hamburgare.

Visa merVisa mindre

Stor stöld av fälgar

Tre ton aluminiumfälgar stals i helgen i Bålsta. Tjuvar klättrade in på Bålsta Bildemo och stal fälgar i massor.måndag 25/5 11:09

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt