AVSTÄNGD. Inte en enda buss har körts mellan mellan Ursvik och Rinkeby sedan bron blev klar 2017. Och det dröjer till 2022 innan suggorna kan tas bort. Foto: Jonny Andersson

Färdig bro öppnas tidigast 2022

Den kunde öppnats för busstrafik 2017, nu är det beslutat att vägbron mellan Rinkeby och Ursvik förblir bommad fram till 2022.

  • Publicerad 11:53, 13 dec 2019

Förseningen av tvärbanans ankomst till Ursvik och byggstarten av Ursviks västra delar har påverkat öppnandet av bron som med bussförbindelse ska förbinda Rinkeby Allé (centrum och blå tunnelbanelinjen) med Stora Ursvik (tvärbanan).

2017 stod bron färdig. Sedan dess är det bara cyklister och fotgängare som kunnat krångla sig fram för att ta sig mellan områdena. Även familjer med barnvagn har setts trixa sig mellan och över betongsuggorna.

Nu är västra Ursvik en byggarbetsplats och bron öppnas inte för förrän 2022.

– Bron byggdes med flit för tidigt, när det fanns en bra möjlighet. Därefter har förseningar medfört att den inte använts, säger Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd.

Hur försenad är tvärbanan till Ursvik?

– Det är så länge sedan ursprungliga planen att jag inte minns exakt. Den skulle ha varit i drift sedan ett par år i alla fall. Man kan konstatera att bron höll tidtabellen, däremot inte planeringen för tvärbanan.

I september togs det första spadtaget för att utveckla Ursviks västra delar. Där planeras det för 4 000 nya bostäder samtidigt som tvärbanan leds fram via Rissne. Flera gator och kvarter samt tvärbanan till Ursvik beräknas vara färdiga till 2022. Om det är klart till 2022? Vem vet?

– Jag hoppas verkligen. Ursviksborna har fått vänta tillräckligt länge, säger Stefan Bergström.

Hela utvecklingen av området kommer att fortsätta successivt tills att stadsdelen är fullt utvecklad, vilket beräknas vara klart runt år 2030. Då beräknas också 20 000 invånare bo i området.

Broar ska förbinda Ursvik med närområdena. Längs tvärbanan i söder byggs också en gång- och cykelbro till Rissne.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är Stockholms märkligaste BRF-namn

Nyheter LISTA: Från Elda med kärlek till Läderlappen Kattrumpan, Elda med kärlek, Lyckans ost... Kan en BRF döpa sig till vad som helst? Jo det verkar faktiskt så.onsdag 8/7 16:05

Tornparken är byggarbetsplats i sommar – igen

Nyheter Boende i området: "Jag tycker synd om barnen" Tornparkens småbarnslek har blivit byggarbetsplats över sommaren och fram till senhösten, vilket innebär att utrymmet blir mindre för de som leker i parken.fredag 3/7 11:14

Flera busshållplatser indragna i sommar

Nyheter Förändringar efter långa köer Vägarbeten ställer till det för busstrafikanter i sommar. Bland annat försvinner hållplatser tillfälligt och viss trafik blir enkelriktad.torsdag 2/7 11:48
Stockholm Direkt