AVSTÄNGD. Inte en enda buss har körts mellan mellan Ursvik och Rinkeby sedan bron blev klar 2017. Och det dröjer till 2022 innan suggorna kan tas bort. Foto: Jonny Andersson

Färdig bro öppnas tidigast 2022

Den kunde öppnats för busstrafik 2017, nu är det beslutat att vägbron mellan Rinkeby och Ursvik förblir bommad fram till 2022.

  • Publicerad 11:53, 13 dec 2019

Förseningen av tvärbanans ankomst till Ursvik och byggstarten av Ursviks västra delar har påverkat öppnandet av bron som med bussförbindelse ska förbinda Rinkeby Allé (centrum och blå tunnelbanelinjen) med Stora Ursvik (tvärbanan).

2017 stod bron färdig. Sedan dess är det bara cyklister och fotgängare som kunnat krångla sig fram för att ta sig mellan områdena. Även familjer med barnvagn har setts trixa sig mellan och över betongsuggorna.

Nu är västra Ursvik en byggarbetsplats och bron öppnas inte för förrän 2022.

– Bron byggdes med flit för tidigt, när det fanns en bra möjlighet. Därefter har förseningar medfört att den inte använts, säger Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd.

Hur försenad är tvärbanan till Ursvik?

– Det är så länge sedan ursprungliga planen att jag inte minns exakt. Den skulle ha varit i drift sedan ett par år i alla fall. Man kan konstatera att bron höll tidtabellen, däremot inte planeringen för tvärbanan.

I september togs det första spadtaget för att utveckla Ursviks västra delar. Där planeras det för 4 000 nya bostäder samtidigt som tvärbanan leds fram via Rissne. Flera gator och kvarter samt tvärbanan till Ursvik beräknas vara färdiga till 2022. Om det är klart till 2022? Vem vet?

– Jag hoppas verkligen. Ursviksborna har fått vänta tillräckligt länge, säger Stefan Bergström.

Hela utvecklingen av området kommer att fortsätta successivt tills att stadsdelen är fullt utvecklad, vilket beräknas vara klart runt år 2030. Då beräknas också 20 000 invånare bo i området.

Broar ska förbinda Ursvik med närområdena. Längs tvärbanan i söder byggs också en gång- och cykelbro till Rissne.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här kan du träna ute på hemmaplan

Nyheter Ella Söderberg tipsar om enkla övningar på utegym Runt om i Stockholms län kryllar det av utegym. Men vad gör man med alla stockar och bräder och hur kommer man igång med träningen? Vi bad vår reporter, tillika redaktionens träningsexpert, att ge...fredag 17/1 16:05

Lunchrestaurang flyttar in i Ursvik entré

Nyheter Öppnar i maj Ursvik Entré fylls stadigt av nya hyresgäster. Senaste tillskotten är restaurangen Kalaset, som på allvar slår upp dörrarna i maj, och tvärbanans projektkontor.fredag 17/1 15:59

Rinkebysonen Martin Mutumbas liv blir bok

Nyheter AIK-profilen samarbetar med sportjournalist Rinkeby-uppväxta Martin Mutumbas liv blir bok. I höst kommer berättelsen om före detta AIK-spelaren.fredag 17/1 11:24
Stockholm Direkt