Blekt. I nära två månader har det vitt varit den enda färgen som Telefonplans torn lyses upp med. Foto: Elina Lundberg

Färgerna har försvunnit från Telefonplans torn

Vitt, vitt, vitt. Kväll efter kväll efter kväll. Telefonplans torn har förlorat sina färger.

  • Publicerad 14:47, 23 okt 2019

Ända sen det färgsprakande konstverket invigdes 2006 har ljusinstallationen som lyser upp Telefonplan varit ett uppskattad signum för området. Den som vill kan själv sätta färg på tornet om kvällarna via en app –  i alla fall när allt fungerar som det ska.

Men ända sen augusti lyser tornet bara spöklikt vitt och alla försök att skifta färg på ljusskenet från fönstren i det 72 meter höga tornet är lönlösa.

Vad döljer sig i det mystiska Telefonplanstornet?

Men den som fruktat att den permanenta installationen gått ur tiden kan andas ut. Febrilt arbete pågår för att få igång färgfesten igen.

Probelemet är att något är fel i uppkopplingen till servern som styr installationen, enligt Milo Lavén, en av konstnärerna bakom verket Colour by numbers.

Oklart när det är löst

– Vasakronan och deras internetleverantör har jobbat på att lösa detta och det har dragit ut på tiden. Vi hoppas på att få igång installationen snarast men jag törs inte lova när det sker, säger Milo Lavén.

Fastighetsägaren Vasakronan bekräftar att det är ett tekniskt fel som gör att installationen nu inte fungerar och uppger att man arbetar för att lösa det "så snart det går". Inte heller Vasakronan vågar dock ge en prognos för när färgerna kommer lysa över Telefonplan igen.

Så funkar färgspelet

Colour by Numbers är en permanent ljusinstallation i tornet på Telefonplan.

Med en app med samma namn kan du ändra färgerna på ljuset i tornet.

Ljusinstallationen syns i stora delar av Stockholm, inom en radie av drygt tio kilometer.

Tornet är 72 meter högt och har 20 våningar. De tio översta används till Colour by Numbers.

Visa merVisa mindre