SOPSUGAR. Sorteras soporna rätt här hamnar de i rätt containrar i avfallsterminalen. Foto: Jonny Andersson

Färgkodade inkast ska underlätta sopsorteringen

Det ska bli svårare att missförstå sopsorteringen i Ursvik. Savab, Sundbybergs Avfall & Vatten, satsar på färgkodning av de tre inkasten.

  • Publicerad 08:00, 14 jun 2019

Överallt i Ursvik står tre sopinkast intill varandra. Från början var alla grå och det så skiljde var en liten skylt som dessutom solblektes. I dag är nästan alla färgkodade. Den blå är för tidningar, brun för matavfallspåsar och den grå för vanliga soppåsen. Det här ska underlätta sorteringen, men för att även undvika misstag/missbruk har inkastet för matavfallspåsen smalnats av – savab vill inte få in vanliga soppåsar i dessa.

Orsaken till färgkodningen är att det förekommit för mycket felsortering. Systemet är en så kallad stationär sopsug. Är det rätt sorterat från början hamnar soporna via underjordiska ledningar i rätt container i sopterminalen. Det är vid plockanalyser som savab-personal konstaterat att soporna hamnar fel.

Med sopor i matavfallet kan det inte gå till återvinning.

– Många sorterar rätt hemma i köket, det tror vi. Men sedan har de kastar soppåsen i fel inkast, säger Mari Chmielewski, projektsamordnare på Sundbyberg Avfall & Vatten. Sedan i maj har vi skiftat till färgade inkast och vi hoppas nu på en förbättring under året och en utökad dialog med boende i Ursvik.

Savab ska göra ett nytt plocktest i höst. Maria Chmielewski låter trygg i att det ska ge ett bättre resultat och berättar dessutom att bolaget ska ha en bättre dialog med Ursviksborna om värdet av sopsortering.

Sophögar upprör Sundbybergsborna

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Stor polisinsats i Hallonbergen

Nyheter Polisen förtegen Polisen är på plats i Hallonbergen med anledning av ett misstänkt brott.fredag 5/7 15:44

Citybanan igång igen efter röklarm

Nyheter SL flaggar för förseningar och trängsel Rökutveckling i Citybanan gjorde att pendeltågstrafiken stoppades under onsdagen.onsdag 3/7 12:23

Tågluffa med SL-kortet i sommar

Nyheter Så upplever du norra länet med pendeln och tuben Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...måndag 1/7 16:25
Stockholm Direkt