PROJEKT. I tre år har Färingsöbon Tage Wikander byggt på sin cirkusvagn. Foto: Anna Sundvall/Joakim Eklöf

Färingsöbons byggprojekt: En cirkusvagn

Tre år tog den att få klar. Nu säljer Färingsöbon sin hemmabyggda cirkusvagn vidare.

  • Publicerad 16:54, 29 apr 2020

Cirkusvagnen är 25 kvadratmeter med sovrum, badrum, kök och matplats. Alltihop byggt på ett lastbilsunderrede som kan dras med en traktor.

– Jag har alltid tyckt att cirkusvagnar är väldigt fina. Tanken var att jag skulle bo i den, men jag har byggt den mest för att det varit roligt att se den växa fram, säger Färingsöbon Tage Wikander.

Han har byggt den på fritiden under tre års tid.

– Jag har inte haft någon ritning utan allt har funnits i min skalle. Det är därför det tagit sådan tid, för jag har ändrat mycket längst vägen, säger han.

Tage Wikander har tidigare bott i en 15 kvadratmeter vagn, alltså ännu mindre än den han har byggt nu. Det har sina utmaningar.

– Tycker man att det är jobbigt om det blir stökigt måste man plocka undan hela tiden. Har man lagat middag så kan man inte gå in i ett annat rum efteråt utan man måste sitta bredvid den där högen, tills den är diskad.

Kojakänsla

Å andra sidan finns det också fördelar med det kompakta boendet.

MOBIL. Huset är byggt på en lastbilsunderrede. "Det är ganska statisk. Man åker inte på semester till Spanien med den, även om man kan", säger Tage Wikander. Foto: Joakim Eklöf

NYTT. Under projektets gång har många planer ändrats: "Jag har behövt ändra på saker när jag väl stått inne i rummet och känt in det. Sånt är svårt att rita, tycker jag". Foto: Joakim Eklöf

– Man är ute mer och i en sån här liten vagn blir det en riktigt kojakänsla. Du har ett litet bo omkring dig, säger han.

I helgen lade han upp vagnen till försäljning. Att släppa taget om projektet känns både skönt och sorgligt.

– Jag tycker om huset väldigt mycket, så på så sätt är det tråkigt att sälja. Men det ska också bli skönt att slippa tänka på det. Det är det enda jag tänkt på de senaste åren, säger han.

Nu väntar en liten vila på projektfronten. Men så småningom funderar Tage Wikander på om han skulle ge sig på att bygga en husbil.

– Det blir lite mindre statiskt. Det blir en ännu mindre yta, men det kan jag leva med. Jag får bara se till att planera det bra, säger han.

PLANER. I sovrummet finns det el förberett om man i framtiden vill bygga ett sovloft. Foto: Joakim Eklöf

VÄRME. Vagnen värms upp med en vedspis och ett eldrivet element. Foto: Joakim Eklöf

Pierre är en av Sveriges sista tältmakare

Nyheter Hässelbybon skapar allt från "sommarhus" till fjälltält Pierre Vesterlund syr alla tält som går att föreställa sig. Redan som skolpojke fick han hjälpa pappa i affären med att sy detaljerna. Nu driver han vidare företaget i Hässelby.fredag 5/6 15:50

De vill skapa en plats för lokala arbetslivet

Nyheter Ska matcha arbetssökande och lediga jobb Med det nystartade projektet Arbetsplats Mälaröarna vill sex initiativtagare matcha lokal arbetskraft med jobb på öarna. – Det kan underlätta vardagen och minska pendlingen, säger Karin Sigge.fredag 5/6 11:47

Liberalerna hoppar av Mälarökoalitionen

Nyheter "Har inte lyckats ta över makten" Planen på att få till ett maktskifte i kommunen lyckades inte. Efter två år väljer nu Liberalerna att hoppa av Mälarökoalitionen – som därmed upplöses helt.torsdag 4/6 15:23

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt