Nyfödd. Ansökningar om en barns namn avgörs av Skatteverket. Barnet på bilen är inte samma som den i texten. Foto: Mostphotos

Färingsöpar förlorade namntvist: ”Olämpligt”

”Valpen” anses inte vara ett passande namn för en människa. Det slår förvaltningsrätten fast.

  • Publicerad 14:46, 20 okt 2017

Paret från Färingsö ville ge dottern namnet ”Valpen”, efter den hund som de menar varit som deras barn under tio år. Men Skatteverket sa nej och paret överklagade till förvaltningsrätten. Nu har domen kommit och överklagandet avslås.

De regler som finns kring förnamn är att det inte ska väcka obehag eller anstöt, och inte heller vara olämpligt som namn. Förvaltningsrätten menar att även om ”Valpen” inte kommer kunna leda till obehag för barnet eller väcka anstöt, så är det ändå olämpligt som förnamn eftersom det är ett ord som inte har karaktären av ett namn.

Enligt SCB finns det inga personer registrerade som ”Valpen” i Sverige, men däremot tre stycken som heter ”Katten”. Att det har passerat som okej hos Skatteverket beror på en ny namnlag som trädde i kraft 1 juli, menar Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

– Vi har fått en skärpning av reglerna. Så vi kanske godkände ”Katten” med stöd av den gamla namnlagen, men vi gör det inte med stöd av den nya. Men trots att lagen har skärpts så skulle jag säga att vi är förhållandevis generösa. Fast det är klart att föräldrarna till ”Valpen” kanske inte håller med om det, säger hon.

Att ett namn ska kunna fungera att ropa ut i ett väntrum utan att det känns märkligt tycker Agneta Carlquist kan vara en bra tumregel.

– Just ”Valpen” väcker ju inte anstöt, men ta ett namn som ”Satan”. Ropar man upp det så hör man att det inte funkar. Det kan vara ett bra test, bland många andra, säger hon.

Förvaltningsrättens dom om ”Valpen” kan överklagas till kammarrätten.

Mälarö Tidning har sökt flickans föräldrar, utan framgång.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Midsommar på Mälaröarna - här kan det firas

Nyheter Sill, sju sorters blommor och groddans. Snart är det dags igen. Här är några ställen där du kan midsommarfira lokalt.torsdag 21/6 14:09

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter