Foto: Lisa Halldén

Färingsös Uppfinnar-Jocke trappar upp

Massor av trädgårdar i landet öppnar för besökare på söndag. En av dem finns hos Yngve Nordmark på Färingsö.

  • Publicerad 08:41, 29 jun 2018

Jag har byggt den av skrot.

Kanske är det inte tusen trädgårdar som öppnar sina grindar för allmänheten på söndag, men väl är det många. Då är det nämligen dags för Tusen trädgårdar som arrangeras av organisationen Trädgårdsriket tillsammans med Riksförbundet Svensk Trädgård och Studiefrämjandet.

I Ekerö kommun är det fem trädgårdar som är öppna för besökare. En av dem ligger i Sätuna på norra Färingsö. Där bor Yngve Nordmark som på söndag välkomnar besökare att titta på hans vattentrappa och metallhantverk.

Fem pumpar jobbar för att transportera vattnet över den 30 meter långa trappan, upp i torn, nedför vattenfall och in i olika fat och bassänger. Bitvis rinner vattnet under jord för att sedan dyka upp längre ner.

Cirka tio år har vattentrappan tagit att bygga.

– Jag har byggt den av skrot. Bland annat använder jag bromstrummorna från bussar. Men bara Scanias framhjulstrummor. Volvos är för fula, säger han.

Han jobbar som busschaufför men är också smed och jobbar med olika typer av metallkonstruktioner och uppfinningar. Bland annat har han hjälpt till att skapa vikingahjälmen i Träkvistarondellen. Dessutom håller han svetskurser i verkstaden i Sätuna.

På gårdsplanen framför verkstaden står mängder av skrot och väntar på att förvandlas till något nytt. Är Yngve Nordmark Färingsös Skrot-Nisse?

– Ja och Uppfinnar-Jocke. Det har jag blivit kallad förr, säger han.

Andra öppna trädgårdar:

Orres Trädgård, Stenhamra

Juntras grönt, Färentuna

Ängsviksvägen, Ekerö

Beryl Kornhills trädgård, Adelsö

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Niclas är din räddare på vägen

Nyheter Bilbärgaren Niclas Ljungfeldt är en hjälpande hand vid trafikolyckor. Men han möter även ovett. – Det finns en oförståelse, säger han.måndag 18/2 15:32