Köer. När Ekeröleden trafikerades med två färjor förra veckan växte både köer och irritation. Foto: Daniel Cannervik

Färjerederiet ser över senaste tidens problem

Glesare trafik och försenade pendlare. Problemen vid Slagstafärjan har väckt mycket reaktioner. – Det ställer till människors vardag, säger kommunens kommunikationschef Johan Elfver.

  • Publicerad 14:43, 2 nov 2018

Folk blev sena till arbetet, till att hämta barn eller till aktiviteter de skulle göra.

Färjan Pluto som trafikerar Ekeröleden är på planerat underhåll. För att ersätta den sattes en mindre färja in nyligen. Men ersättningsfärjan kunde inte användas under en period. Ekeröleden trafikerades då med två färjor i stället för tre.

– Det var på grund av underhåll och försenad leverans från varvet, säger Ingrid Jarnryd, kommunikationschef på Färjerederiet.

För att undvika liknande situationer är det viktigt att de fartyg som finns kan användas, menar hon.

– Vi får se till att ha en större färjeflotta, men samtidigt är det kostsamt. Vi måste se till att kunna sätta in dem just där de behövs som bäst och att de hela tiden går i trafik. En färja som inte går i trafik kostar. Det finns en stor poäng i att ha en slimmad organisation och en flotta som består av de fartyg som verkligen går i trafik. Vi kan inte ha fartyg som väntar, säger hon.

Färre färjor slog hårt mot resenärerna.

– Det innebar att det blev kvartstrafik ett antal dagar. Det dröjde längre än Färjerederiet hade befarat innan den tredje färjan kom tillbaka. Det blev en hel del problem, säger kommunens kommunikationschef Johan Elfver.

Tre färjor i drift nu

Problemen pågick i sex dagar, men sedan den 24 oktober går tre färjor. Johan Elfver var i kontakt med Färjerederiet i samband med problem. De och kommunen mottog synpunkter från trafikanter.

– Folk blev sena till arbetet, till att hämta barn eller till aktiviteter de skulle göra. På eftermiddagen var det mycket på Slagstasidan och på Ekerösidan på morgonkvisten. Det är olyckligt när det inträffar, säger Johan Elfver.

Ingrid Jarnryd har förståelse att resenärer reagerade.

– Det kan man förstå att när människor blir försenade eller får sitta i kö tycker de att det är jobbigt. Det är bara att beklaga, säger hon.

Färjan Pluto väntas vara tillbaka vecka 46.

Ekeröleden

Färjetrafiken över Ekeröleden går mellan Slagsta och Jungfrusund. Sträckan är 1 900 meter och tar tio minuter att åka.

I början av januari 2018 ändrades taxan för att åka med färjan. Det var första gången på sju år som taxan justerades.

Cyklister och fotgängare åker gratis på färjan. Övriga trafikanter betalar för resan.  

Källa: Trafikverket

Ekerösonen Leufvenius till Karlskrona

Sport Hugo Leufvenius, 20, flyttar hem till Sverige efter två säsonger i Kanada.lördag 20/4 1:15

Trafikverket stäms på rekordsumma av italienskt företag

Nyheter Krävs på drygt 830 miljoner kronor: ”Det största skadeståndskrav vi någonsin fått” Trafikverket beslutade tidigare att bryta ett kontrakt med ett italienskt företag som arbetade med Förbifart Stockholm, som svarar med en stämningsansökan. Nu ska tvisten avgöras i italiensk domstol.torsdag 18/4 9:02