Köer. När Ekeröleden trafikerades med två färjor förra veckan växte både köer och irritation. Foto: Daniel Cannervik

Färjerederiet ser över senaste tidens problem

Glesare trafik och försenade pendlare. Problemen vid Slagstafärjan har väckt mycket reaktioner. – Det ställer till människors vardag, säger kommunens kommunikationschef Johan Elfver.

 • Publicerad 14:43, 2 nov 2018

Folk blev sena till arbetet, till att hämta barn eller till aktiviteter de skulle göra.

Färjan Pluto som trafikerar Ekeröleden är på planerat underhåll. För att ersätta den sattes en mindre färja in nyligen. Men ersättningsfärjan kunde inte användas under en period. Ekeröleden trafikerades då med två färjor i stället för tre.

– Det var på grund av underhåll och försenad leverans från varvet, säger Ingrid Jarnryd, kommunikationschef på Färjerederiet.

För att undvika liknande situationer är det viktigt att de fartyg som finns kan användas, menar hon.

– Vi får se till att ha en större färjeflotta, men samtidigt är det kostsamt. Vi måste se till att kunna sätta in dem just där de behövs som bäst och att de hela tiden går i trafik. En färja som inte går i trafik kostar. Det finns en stor poäng i att ha en slimmad organisation och en flotta som består av de fartyg som verkligen går i trafik. Vi kan inte ha fartyg som väntar, säger hon.

Färre färjor slog hårt mot resenärerna.

– Det innebar att det blev kvartstrafik ett antal dagar. Det dröjde längre än Färjerederiet hade befarat innan den tredje färjan kom tillbaka. Det blev en hel del problem, säger kommunens kommunikationschef Johan Elfver.

Tre färjor i drift nu

Problemen pågick i sex dagar, men sedan den 24 oktober går tre färjor. Johan Elfver var i kontakt med Färjerederiet i samband med problem. De och kommunen mottog synpunkter från trafikanter.

– Folk blev sena till arbetet, till att hämta barn eller till aktiviteter de skulle göra. På eftermiddagen var det mycket på Slagstasidan och på Ekerösidan på morgonkvisten. Det är olyckligt när det inträffar, säger Johan Elfver.

Ingrid Jarnryd har förståelse att resenärer reagerade.

– Det kan man förstå att när människor blir försenade eller får sitta i kö tycker de att det är jobbigt. Det är bara att beklaga, säger hon.

Färjan Pluto väntas vara tillbaka vecka 46.

Ekeröleden

Färjetrafiken över Ekeröleden går mellan Slagsta och Jungfrusund. Sträckan är 1 900 meter och tar tio minuter att åka.

I början av januari 2018 ändrades taxan för att åka med färjan. Det var första gången på sju år som taxan justerades.

Cyklister och fotgängare åker gratis på färjan. Övriga trafikanter betalar för resan.  

Källa: Trafikverket

Visa merVisa mindre

De hoppas att fågelskådning ska få ett uppsving på öarna

Nyheter Lokala fågelskådarna vill locka nya medlemmar Corona ställde in det planerade 20-årsjubileumet för Mälaröarnas ornitologiska förening. Nu tror föreningen att samma virus möjligen kan locka fler intresserade att börja fågelskåda.fredag 3/7 13:07

Ekerö kommun trotsar beslut om hemtjänst

Nyheter "Slår hårt mot oss anhöriga" Regeringen lämnade nyligen beskedet att kommuner inte får neka sommargäster hemtjänst. Trots det vägrar Ekerö kommun att ge sommargästen Lennart Stridsberg, som vanligtvis bor på Södermalm, den hjälp...fredag 3/7 11:14

Nu ska polisen bli mer synlig på öarna

Nyheter Stängd mötesplats. Polisen lämnar kommunhuset Efter fyra år läggs polisens kontaktpunkt Ekerö ner. I stället för en fast plats i kommunhuset väljer polisen att söka sig ut för att synas mer utomhus på öarna.måndag 29/6 11:36

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt