Farlig passage i Liljeholmen blir kvar

De lokala politikerna kräver att man gör något åt den farliga passagen mellan Liljeholmen och Kajen. Men några sådana planer finns inte, svarar trafikborgarrådet.

  • Publicerad 11:59, 16 maj 2018

Vi har vid flera tillfällen skrivit om den hårt trafikerade passagen där gångtrafikanter och cyklister riskerar att krocka med varandra. Politikerna i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd menar att det finns stor risk för olyckor när folk genar över Södertäljevägen i brist på andra möjligheter att gå över vägen. De planer som finns på att göra Södertäljevägen till stadsgata menar man ligger för långt fram i tiden. Därför kräver man en lösning redan nu.

I första hand vill de lokala politikerna att det stora planarbetet med Södertäljevägen tidigareläggas. Men om inte detta går tycker de att man bör bygga en gång- och cykelbro över Södertäljevägen – mellan Sjöviksvägen och Liljeholmstorget – för att säkra tryggheten för både gångtrafikanter och cyklister.

För dyrt

Det förslaget får tummen ner av trafikkontoret. I ett förslag till beslut som ska upp i kommande trafiknämnd, skriver de att de håller med om att det behövs flera effektiva passager över vägen, men att det inte är aktuellt att genomföra några ombyggnationer den kommande tiden. Kontoret bedömer att det skulle vara alldeles för dyrt, och inte rymmas i den budget man har satt för att omvandla Södertäljevägen till stadsgata.

– Sedan vi byggde nya påfarten för cyklisterna i höstas har det blivit bättre, men jag kan hålla med om att det inte är bra som det är. Men förslaget med gång- och cykelbron är svårt och kostar mycket, säger trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).

Äntligen – nu öppnar nya cykellösningen vid hatade korsningen

Han berättar att trafikkontoret under året ser över planeringen för hur ombyggnationen av Södertäljevägen ska gå till, men att det kommer ta år innan allt är klart. Som det ser ut just nu kommer alltså inget att förändras vid den riskfyllda passagen.

– Jag har svårt att se att man kan göra något just nu. Dock skulle man kunna försöka styra upp gången under Södertäljevägen, där finns en del otydligheter med streckade linjer för gång- och cykelbanorna, säger Daniel Helldén.

Vem går först? Det uppstår ständigt farliga situationer vid passagen i Liljeholmen där cyklister har företräde då det inte finns något övergångsställe. Men samtidigt ska cyklister anpassa sin hastighet efter situation då samspelet med fotgängarna är viktigt, enligt trafikkontoret. Foto: Hampus Jarnlo

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.