TRÅNGT. "Det känns så fånigt när de bollar det mellan varandra på det här sättet. Det handlar om en så liten vägsnutt, det borde inte vara svårt eller dyrt att göra den tryggare", säger Helgöbon Joanna Dickinson. Foto: Lisa Halldén

Farliga bron ligger på... ingens bord?

En kort bro som bryter av gångvägen mellan Nyckelby och Helgö gör vägen otrygg, menar boende. Men Trafikverket väntar på åtgärder från Ekerö kommun, som i sin tur väntar på Trafikverket.

  • Publicerad 16:54, 10 mar 2020

Värst är det när det kommer lastbilar, då pressas man intill kanten.

Gångvägen mellan Nyckelby till Helgö gör över bron ett cirka 40 meter uppehåll. Vill man promenera över bron måste man ute i körfältet.

– Det är en smal väg och bilarna kör fort. Värst är det när det kommer lastbilar, då pressas man intill kanten. Min son har en kompis på andra sidan och när det är mörkt tycker inte jag det känns tryggt att han går över här själv, säger Helgönbon Joanna Dickinson.

"Enklare lösning"

I somras vände hon sig till Trafikverket, som äger Kaggeholmsvägen, för att fråga om någonting kunde göras för att lösa trafiksituationen.

Kanske blev svaret. En gångbro över, som tidigare föreslagits, skulle bli alltför dyrt men en enklare lösning skulle eventuellt kunna fixas.

"Genom att smalna av körfälten för bilar och endast tillåta en körriktning åt gången skulle vi kunna skapa en gångbana som gör att det känns säkrare att ta sig över", skrev Trafikverket då i sitt svar som MälaröDirekt har tagit del av.

Men när Joanna Dickinson hörde av sig till dem igen i februari var plötsligt svaret att Ekerö kommun hade planer på att bygga den gångbro som Trafikverket tidigare nobbat.

Därmed la Trafikverket sina planer på is, och väntade på ett beslut om ifall en GC-väg skulle byggas av kommunen.

Men på kommunen finns inga planer på någon gångbro. Faktum är att man lagt ner sin utredning – på grund av Trafikverkets planer.

"Enligt mejlet från Trafikverket planerar de att göra en avsmalning av vägbanan för att ge utrymme för gående att ta sig över bron", skrev Ekerö kommun till Johanna Dickinson den 8 februari i år.

Känns det förvirrat? Det tycker Trafikverket också. Joel Norr, åtgärdsbeställare, kan inte svara på vad förvecklingen beror på.

– Det kan ha blivit en kommunikationsmiss. Men när jag tog över det här ärendet så fick jag information att kommunen hade planer på att anlägga en bro. Och i och med det avvaktade vi med planer på avsmalningen av vägen, säger han.

När det nu står klart att det inte stämmer kan planerna för en avsmalning återupptas, menar han.

– Vi ser över möjligheterna på platsen men det finns inga beslut eller fastställda åtgärder som ska göras.

MälaröDirekt har sökt Ekerö kommun men inte fått svar.

VÄGSTUMP. På Helgösidan av kanalen fortsätter gångstigen. Men över bron måste gångtrafikanter ut i vägbanan. Foto: Lisa Halldén

Detta har hänt:

Tomtföreningar på Helgö har föreslagit att det ska byggas en gångbro vid sidan av den nuvaranade bron.

Detta förslag nobbades av Trafikverket. Istället öppandes det för möjligheten att smalna av körfälten för bilar.

Ett halvår senare har Trafikverket inte gått vidare i frågan eftersom de väntar på besked från Ekerö kommun på om de planerar en gångbro.

På Ekerö kommun har dock inga planer på någon gångbro utan där räknar man med att Trafikverket ska smalna av vägen.

Nu återupptar Trafikverket planerna på en avsmalning, men ännu är inga beslut om åtgärder fattade.

Kort säsong för Mälaröbion

Nyheter "Har inte så stora fasta kostnader" Än så länge är Mälaröbion fortfarande öppen, men med många uppskjutna premiärer och svikande publik blir säsongen kort.måndag 30/3 16:35

Här är Svartsjö slotts mörka historia

Nyheter ✓Slavhandel ✓Sexorgier ✓Familjefejder Det är 1757 och till Svartsjö kommer en liten pojke. Han har fraktats från Karibien som gåva till drottningen. Vem var pojken? Bland lysande blåsippor och drillande vårfåglar i Svartsjö slottspark...lördag 28/3 7:30

Fem stockholmare om livet under coronakrisen

Nyheter ✓1177-sjuksköterskan ✓På äldreboendet ✓Blev uppsagd ✓Pluggar hemifrån Många jobbar hemifrån, andra har inte längre ett jobb att gå till eller får inte ta emot besök. Coronaviruset påverkar oss alla, och vi har pratat med några av alla dem som fått ställa om vardagen...fredag 27/3 15:09