Farliga stolpar på cykelbron – nu ska de bort

Nya hinder som ska hindra bilar från att tjuvköra på Alviksbron har fått kritik. Nu ger trafikborgarrådet trafikkontoret bakläxa. Samtidigt ska liknande hinder kartläggas över hela staden.

  • Publicerad 15:35, 18 okt 2018

Att bilar kör över gång- och cykelbanan på Alviksbron, mellan Stora Essingen och Alvik, har varit ett problem, och staden har tidigare placerat ut tillfälliga hinder för att försöka stoppa buskörarna.

Men nyligen var nya hinder, svarta järnstolpar, uppsatta vid båda påfarterna till bron vilket fick många cyklister att reagera och kritisera den nya lösningen hårt. Bland annat för att exempelvis lastcyklar får svårt att passera men också för att stolparna syns dåligt vid mörker.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt trafikkontoret ska de orangea stolparna, som är provisoriska, inte vara där utan tas bort så snabbt som möjligt vilket de hoppas gör passagerna mer framkomliga. Men själva järnstolpen ska vara kvar så länge. Enligt trafikkontoret pågår det samtidigt en utredning kring hur lösningarna här, och vid andra liknande passager, ska utformas som ska vara klar under året enligt trafikkontoret.

Trafikborgarrådet lovar förändring

Men trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) är inte imponerad.

– Jag har sett bilder på det. Stolparna ser ut att vara i gjutjärn och så ska det inte se ut. Det finns olika varianter att göra det på så att det inte blir farligt, att de syns i mörker och så att alla typer av cyklar kan komma fram. Det här är fel utformat. Jag har pratat med trafikkontoret och det ska ändras, säger han.

Nu ska staden kartlägga hinder likt detta, eller betongsuggor och grindar, som finns längs gång- och cykelstråk. Det är ett uppdrag som trafikkontoret fått.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– De ska se över just grindar och andra hinder för att förbättra framkomligheten men också säkerheten. Vi vet att det finns ett stort antal såna som finns vid gång- och cykelbanorna och ska se över det, det finns ett antal lösningar som används i Sverige och internationellt som inte är trafikfarliga. Förhoppningsvis ska det göras så fort som möjligt, säger Daniel Helldén.

STOPP. Nya hinder för att stoppa bilar att köra på gång- och cykelbanan har satts upp. Foto: Per Brandt

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu ska bilister också välja elscooter

Nyheter Tre garage öppnar för populära elsparkcyklar Ställ bilen och ta el-scootern. Det hoppas Stockholm parkering och företaget Voi blir effekten av deras nya samarbete.lördag 17/11 8:30

TV-spel på krogen allt mer poppis

Nyheter ✓"Nördiga" barer lockar blandad publik ✓Lista: Här kan du gamea med en öl i handen 3 500 spel. Det finns att välja mellan på Alex Alucards bar. En bar som är helt dedikerad till tv-spel.fredag 16/11 16:33