Genrebild. Ändringar av trafikljusen vid Drottningholmsvägen i Nockebyhov har inneburit att det vid flertal tillfällen varit grönt för både gångtrafikanter och bilister samtidigt. Foto: Mikael Andersson

Farliga vägmissen: Grönt för bilar och fotgängare samtidigt

En programmering hos trafikkontoret har gjort att trafikljusen vid Drottningholmsvägen i Nockebyhov har slutat fungera som det ska, vilket innebär livsfara för både gångtrafikanter och bilister. Nu meddelar trafikkontoret att problemet ska åtgärdas.

  • Publicerad 16:28, 16 dec 2019

För en månad sedan upptäckte Nockebyhovsbon Lena Torlén att trafikljusen vid korsningen Drottningholmsvägen/Rånövägen slutat fungera som de ska. På andra sidan Drottningholmsvägen pågår ett ledningsarbete, något som kan ha påverkat trafikljusen.

Det har lett till att det vid flera tillfällen har varit grönt för både gångtrafikanter och motorfordon samtidigt. Vid övergångsstället finns skyltar som varnar om att personer med nedsatt syn rör sig i området.

– Något har hänt med trafikljusen, intervallerna är kortare och matchar inte. På andra sidan vägen ligger Olovslundsskolan och Kristofferskolan, barn promenerar över gatan varje dag. Min dotter höll på att bli påkörd av en buss, hon kom hem och var helt skärrad, säger Lena Torlén.

Felanmält i en månad

Hon tillsammans med flera grannar har felanmält via Stockholms stads Tyck till-app, första gången för en månad sedan.

– Då fick jag till svar att man åtgärdat problemet, men det har inte hänt. I morse höll en mamma med sina barn och hund på att bli påkörda, det är inte okej, vi vet inte vad vi ska göra nu, säger hon.

Trafikljusen felanmäldes igen, och under dagen fick hon svar från en handläggare vid trafikkontoret:

"Den aktuella programmeringen bedöms vara den mest trafiksäkra för situationen vid anläggningen. Efterlevnaden av trafikregler är något som varje trafikant har ansvar att följa", står det i svaret.

"Åtgärdas under dagen"

När BrommaDirekt söker trafikkontorets presstalesperson Erik Söderberg, säger han att man genast ska undersöka vad som hänt.

– Vår programmerare kommer att kasta ett öga på det här, förmodligen redan under dagen. Är det så att det inte fungerar som det ska ska det åtgärdas, säger han.

Kände ni till det här innan, med tanke på svaret från handläggaren?

– Det är det vi ska titta på nu.

Kort därefter meddelar Erik Söderberg att trafiksignalen ska ändras.

– Som jag förstår kan man göra olika inställningar och justera så att det exempelvis kan vara grönt för bilarna i en riktning lite längre. Detta för att bilar ska slippa stå ståendes mitt i en korsning. Men vi har tagit till oss av de boendes synpunkter och kommer åtgärda detta under dagen.

Så det har med trafikkontorets inställningar att göra?

–Ja, det har med våra programmeringar att göra, men vi tar till oss av synpunkterna.