Stölder. Även om brotten i Bromma generellt har gått ner i mars jämfört med förra året, har stölderna av katalysatorer som sitter under bilen blivit allt vanligare. Foto: Mostphotos/Mikael Andersson

Färre anmälda brott i Bromma i mars

I mars har antalet villainbrott minskat. Samtidigt ser man ett ökat antal lägenhetsinbrott, och enligt polisen är det för tidigt att slå fast hur coronaviruset har påverkat brottsligheten.

  • Publicerad 11:27, 31 mar 2020

Under perioden 1 till 25 mars har polisen i Stockholm sett att inbrottsstatistiken har gått ner i huvudstaden. Dock menar Matti Rönnqvist, kommunpolis i Bromma, att det är för tidigt att dra en långtgående slutsats kring vad det beror på.

– Men man kan ju spekulera kring att folk är hemma i större grad, vilket gör att rörligheten bland de som gör inbrotten inte är så hög, säger han.

Mellan den 1 och 25 mars 2019 anmäldes totalt 1071 brott i Bromma, i år är motsvarande siffra 740.

Även villainbrotten har minskat jämfört med förra året, och bildelsstölderna har nästan halverats. Däremot har lägenhetsinbrotten gått upp, se faktaruta.

Flera stölder av katalysatorer

Något som polisen däremot har sett ökat under året hittills är ett större antal stölder av katalysatorer från bilar. Mellan den 1 och 25 mars fanns det 115 anmälda fall av stölder i hela Stockholm, och i februari var siffran 198 fall. Enligt Matti Rönnqvist går det fort för tjuvarna att montera loss katalysatorn från bilen, och andrahandsvärdet är stort.

– Det finns tecken på att man antingen säljer dem som de är, men troligen är man ute efter metallinnehållet palladium som tydligen ska vara dyrare än guld, det säljs för 800 000 kronor kilot.

Han säger att polisen misstänker att det är internationella brottsnätverk som ligger bakom stölderna, men att det kan svårt att skydda sig från stölderna eftersom det oftast tar några minuter innan tjuvarna är borta.

– Jag har inget bra tips på hur man kan skydda sig, utan vi får jobba med gränspolisen, säger Matti Rönnqvist.

Inbrott i Bromma:

Villa

2019 - 3 fullbordade, 6 försök

2020 - 1 fullbordat, 0 försök

Lägenhet

2019 - 1 fullbordat, 1 försök

2020 - 4 fullbordade, 2 försök

Bildelsstöld

2019 - 31 stycken

2020 - 18 stycken

Siffrorna avser perioderna 1 till 25 mars.

Källa: Polisen.

Visa merVisa mindre