RESULTAT. Polisens insatser mot så kallade bilmålvakter har gett resultat. Färre bilar brinner i Järva. Foto: Sanna Tuurala

Färre bilbränder i Järva

​Under veckan som gått har polisen i Järva gjort en så kallad bilmålvaktsinsats. Resultatet blev 26 beslagtagna fordon och en påträffad stulen bil. Antalet bilbränder har minskat i hela Järva jämfört med 2016.

  • Publicerad 14:40, 10 nov 2017

– Alla poliser som jobbar förebyggande har fått utbildning att hitta och omhänderta bilar, som de tror tillhör ”målvakter”, säger Hanif Azizi, områdespolis i Järva.

En bilmålvakt är en person som av olika anledningar låter sig stå som registrerad ägare till flera bilar, men där andra, ofta kriminella, är faktiska ägare och brukare.

– En bil som står felparkerad, och har stått där länge eller har fått böter, kollar vi upp. Har personen mer än 5000 i böter, så omhändertas bilen.

Ägaren får tillbaka bilen när skulderna är betalda. Om de betalas. Utöver det vanliga ”trålandet” efter bilar som används i brottslig verksamhet, så gör polisen insatser tillsammans med Kronofogden. Syftet med det här arbetet är att försvåra för kriminella att använda fordon som står skrivna på andra. Just de här bilarna är ofta samma bilar som sätts i brand.

Polisens arbete ger resultat. Från 1 januari till 6 november i år har antalet bilbränder i Spånga-Tensta minskat med 55 procent, i Rinkeby-Kista med 20 procent och i Husby med 18 procent, jämfört med samma tid 2016.

– Det är bra att folk ser vad polisen gör, säger Hanif Azizi.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.