Tillsammans. Grannsamverkan kan var en av anledningarna till att bostadsinbrotten minskar i kommunen under februari månad. Foto: Pauline Cederblad

Färre bostadsinbrott i Täby under februari

Inbrotten ökar ofta under februari månad, men i år har trenden vänt i Täby. Bättre grannsamverkan kan vara en av anledningarna, menar kommunpolisen.

  • Publicerad 09:27, 8 mar 2019

Februari månad tillhör vanligtvis en av de månader när inbrotten sker mer frekvent i Täby, precis som i övriga landet. Det beror dels på att mörkret gör det lättare för gärningsmännen samt att flera åker bort från sina hem, menar kommunpolisen Jan Berlin.

– Täby är en av de kommuner med högst statistik i landet tyvärr. Det är ett stort problem för de som drabbas men vi inte kan vara på alla platser samtidigt, säger Jan Berlin.

Statistiken går stadigt nedåt

I år ser det dock ut som om det har vänt. Under två år har inbrotten minskat från 36 inbrott i februari månad 2017 till 13 inbrott under samma månad under 2019.

Polisen prioriterar bostadsinbrotten högt i Täby och övriga Norrort. Enligt Jan Berlin så finns det flera anledningar till att de nu ser ut att minska.

– Vi har en bra grannsamverkan i kommunen, det är viktigt att det finns fler ögon och att de som ser något kontaktar polisen. Vi har även arbetat mycket med att vara synliga i områdena samt att vi ser att domstolarna dömer längre straff för grova inbrott, säger han.

Men även om inbrotten ser ut att minska just i februari månad menar Jan Berlin att det fortfarande är ett problem i kommunen.

– Det brukar vara mycket inbrott fram tills den ljusa perioden av året startar. Sedan kan de öka igen när sommaren kommer. I år har det inte ökat lika mycket som tidigare och det hoppas vi håller i sig. Samtidigt är tretton inbrott på en månad för mycket, säger han.

Så mycket har inbrotten minskat:

2017 skedde 36 inbrott i Täby under februari månad, varav 12 stycken var försök till inbrott.

2018 skedde 22 inbrott i Täby under februari månad, varav 4 stycken var försök till inbrott.

2019 skedde 13 stycken inbrott i Täby under februari månad, varav 4 stycken var försök till inbrott.

Källa: Kommunpolisen i Täby.

Man föll ut ur fönster på särskilt boende i Täby

Nyheter "En otäck händelse" En man bröt foten efter ett fall från ett fönster på ett särskilt boende i Täby. Nu har boendet gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.tisdag 21/5 16:51

Alexander från Danderyd ska snacka ledarskap med FN

Nyheter Vill påverka världen positivt 16-årige Alexander Westford från Danderyd ska åka till Washington för en internationell konferens om ledarskap. En av dem han ska träffa är FN:s generalsekreterare.tisdag 21/5 11:39
Stockholm Direkt