Tillsammans. Grannsamverkan kan var en av anledningarna till att bostadsinbrotten minskar i kommunen under februari månad. Foto: Pauline Cederblad

Färre bostadsinbrott i Täby under februari

Inbrotten ökar ofta under februari månad, men i år har trenden vänt i Täby. Bättre grannsamverkan kan vara en av anledningarna, menar kommunpolisen.

  • Publicerad 09:27, 8 mar 2019

Februari månad tillhör vanligtvis en av de månader när inbrotten sker mer frekvent i Täby, precis som i övriga landet. Det beror dels på att mörkret gör det lättare för gärningsmännen samt att flera åker bort från sina hem, menar kommunpolisen Jan Berlin.

– Täby är en av de kommuner med högst statistik i landet tyvärr. Det är ett stort problem för de som drabbas men vi inte kan vara på alla platser samtidigt, säger Jan Berlin.

Statistiken går stadigt nedåt

I år ser det dock ut som om det har vänt. Under två år har inbrotten minskat från 36 inbrott i februari månad 2017 till 13 inbrott under samma månad under 2019.

Polisen prioriterar bostadsinbrotten högt i Täby och övriga Norrort. Enligt Jan Berlin så finns det flera anledningar till att de nu ser ut att minska.

– Vi har en bra grannsamverkan i kommunen, det är viktigt att det finns fler ögon och att de som ser något kontaktar polisen. Vi har även arbetat mycket med att vara synliga i områdena samt att vi ser att domstolarna dömer längre straff för grova inbrott, säger han.

Men även om inbrotten ser ut att minska just i februari månad menar Jan Berlin att det fortfarande är ett problem i kommunen.

– Det brukar vara mycket inbrott fram tills den ljusa perioden av året startar. Sedan kan de öka igen när sommaren kommer. I år har det inte ökat lika mycket som tidigare och det hoppas vi håller i sig. Samtidigt är tretton inbrott på en månad för mycket, säger han.

Så mycket har inbrotten minskat:

2017 skedde 36 inbrott i Täby under februari månad, varav 12 stycken var försök till inbrott.

2018 skedde 22 inbrott i Täby under februari månad, varav 4 stycken var försök till inbrott.

2019 skedde 13 stycken inbrott i Täby under februari månad, varav 4 stycken var försök till inbrott.

Källa: Kommunpolisen i Täby.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Roslagsbanan ersätts med buss under påsken

Nyheter LISTA: Så går bussarna när tågen står still Resenärer med Roslagsbanan får ta bussen i påsk. Det eftersom arbetet med att bygga ut till dubbelspår pågår under veckan.måndag 18/3 17:05

Vallentunabor demonstrerade för klimatet

Nyheter "Många bra samtal" I fredags samlades människor världen över för att demonstrera för klimatet. På Tuna torg i Vallentuna samlades upp emot 50 personer.måndag 18/3 16:58