Kan öka. Flera brottstyper har minskat sedan coronapandemin fick fler att stanna hemma, men polisen befarar också att våld i nära relationer kan öka när fler är hemma. Foto: Mikael Andersson

Färre brott i Järfälla – för att fler stannar hemma

Det har skett en markant minskning av anmälda brott i Järfälla efter coronavirusets spridning i samhället, uppger polisen.

  • Publicerad 16:53, 8 apr 2020

Vi ser att narkotikahandeln fortsätter som vanligt.

Trend. Kommunpolis Magnus Nilsson ser en nedåtgående trend av anmälda brott i Järfälla efter utbrottet av corona. Foto: Mikael Andersson

Andelen anmälda brott i Järfälla har minskat efter coronavirusets utbrott. Det rör sig främst om exempelvis våldsbrott i utemiljöer och inbrott som minskat, meddelar Järfällapolisen.

Ett annat exempel är villainbrotten. Förra året anmäldes 40 fullbordade inbrott under det första kvartalet av 2019, och i år ligger den siffran på 25.

– Det tolkar vi som att det är flera som stannar hemma, säger Ida Dehnisch, kommunpolis i Järfälla.

Ännu är siffrorna inte helt färdigställda. Den 16 april väntas brottsstatistiken för första kvartalet 2020 offentliggöras.

Mer våld i nära relationer

Ett annat område som kan påverkas är droghandeln. Under ungefär ett år har Järfällapolisen och kommunen arbetat riktat för att motverka den öppna droghandeln i Jakobsberg, vilket vi rapporterat om tidigare.

– Vi ser att narkotikahandeln fortsätter som vanligt. Men när gränser stängs och rörligheten minskar så bör även produkterna till säljarna minska, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla.

Alla brott väntas dock inte minska. Sedan isoleringen började förbereder polisen i Järfälla, liksom polisen i övriga Sverige, på att våld i nära relationer kan öka.

– Det kan komma att stiga, och då bero på flera faktorer. Man sitter isolerade i redan dåliga relationer, har förlorat sitt jobb, och det kan flytta fler brott in i hemmet, säger Magnus Nilsson.

Ökat tryck på Västerorts kvinnojourer

Järfällapolisens nya löfte: Öppna droghandeln ska bort

Behöver du hjälp?

Om du utsätts för våld i hemmet kan du få hjälp genom följande nummer:

Brottsofferjouren i Norrort, 08-591 262 00.

Järfälla kvinnojour, 08-580 269 00.

Socialtjänsten i Järfälla, 08-580 285 00. Vid akut läge, ring 112.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt