Nytt. Kommunfullmäktiges ordförande Lars-Erik Salminen (M) har aldrig varit med om ett beslut att minska antalet ledamöter i fullmäktige. Foto: Jonas Carlsson/Ulf Lodin

Färre får delta under nästa kommunfullmäktige

Alla ledamöter får inte vara med när Solna har sitt nästa kommunfullmäktige. Nya regler kring folksamlingar gör att bara 37 ledamöter kommer närvara.

  • Publicerad 16:46, 31 mar 2020

Det har med offentlighetsprincipen att göra att alla ska kunna ta del av det,

Om två veckor ska Solna stad hålla sitt nästa kommunfullmäktige. Men det blir inte som andra sammanträden. Regeringens beslut att inte tillåta fler än 50 personer i en folksamling innebär att det inte går att samla de 61 ordinarie ledamöterna.

Men fullmäktige kommer att bli av ändå om än i annan form. Det stod klart efter måndagens sammanträde i kommunstyrelsen. Lösningen blir att bara 37 ledamöter får närvara. Siffran är framtagen så att mandaten får samma procentuella fördelning som tidigare.

– Alla partier var överens, så det var inga problem, säger Lars-Erik Salminen (M), kommunfullmäktiges ordförande.

Offentlighetsprincipen styr

Att låta ledamöterna sitta hemma och ha mötet digitalt var inte aktuellt, menar han.

– Det har med offentlighetsprincipen att göra att alla ska kunna ta del av det, säger Lars-Erik Salminen.

Precis som vanligt kommer sammanträdet, med de 37 politikerna på plats, sändas på nätet.

– Vi ber allmänheten att inte komma hit utan att titta på sändningen.

Beslutet gäller till att börja med för kommunfullmäktige den 14 april och den 25 maj. Flera andra politiska institutioner har gjort på liknande sätt för att trots allt kunna fatta en del samhällsviktiga beslut.

– För en kortare tid är det säkert inget stort demokratiproblem eftersom ett politiskt system måste kunna fungera även i krissituationer, men det kan inte pågå under lång tid. Då kan förtroendet för demokratin försvagas, skriver Ulrika Mörth, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet i ett mejl. 

Ny mandatfördelning

M 12

S 9

V 4

L 3

MP 3

SD 3

C 2

KD 1

Källa: Solna stad

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt