Handskrivna. I år röstade 24 Ekeröbor på partier utan valsedlar. Foto: Mostphotos

Färre handskrivna röster i årets kommunval

Ett gäng Ekeröbor valde i år att lägga sina röster på partier som inte ställde upp i kommunvalet. Så här röstade de.

  • Publicerad 15:02, 22 nov 2018

Tomma valsedlar där väljaren kan skriva namnet på ett parti som inte har beställt valsedlar från Valmyndigheten är ett sätt för små partier att få en chans. Inför valet 2014 tog Badhuspartiet på det viset upp kampen om Ekeröväljarnas röster i ett försök att lyfta frågan om en simhall i kommunen.

Sedan dess har badhusfrågan aktualiserats politiskt och finns även med i de kommande årens budget.

Inför årets val fanns inget lokalt uppstickarparti, därmed minskade också antalet handskrivna valsedlar. I valet 2014 skrevs 84 handskrivna röster, varav 52 röster gick till Badhuspartiet.

Minskning sedan 2014

I årets val lade 24 personer sina röster på partier utan valsedlar, en minskning med två tredjedelar, visar länsstyrelsen sammanräkning som nyligen blev klar.

Av de 24 handskrivna valsedlarna gick nio röster till Medborgerlig samling. Det nystartade partiet satsade utan framgång på riksdagsvalet, men partiet ställde inte upp i valet till Ekerös kommunfullmäktige.

Sju röster gick till Direktdemokraterna och fyra till Piratpartiet. Utöver dessa fick partierna Initiativet, Klassiskt liberala partiet, Kristna värdepartiet och Technopartiet varsin handskriven valsedel av Mälaröborna.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Niclas är din räddare på vägen

Nyheter Bilbärgaren Niclas Ljungfeldt är en hjälpande hand vid trafikolyckor. Men han möter även ovett. – Det finns en oförståelse, säger han.måndag 18/2 15:32