Handskrivna. I år röstade 24 Ekeröbor på partier utan valsedlar. Foto: Mostphotos

Färre handskrivna röster i årets kommunval

Ett gäng Ekeröbor valde i år att lägga sina röster på partier som inte ställde upp i kommunvalet. Så här röstade de.

  • Publicerad 15:02, 22 nov 2018

Tomma valsedlar där väljaren kan skriva namnet på ett parti som inte har beställt valsedlar från Valmyndigheten är ett sätt för små partier att få en chans. Inför valet 2014 tog Badhuspartiet på det viset upp kampen om Ekeröväljarnas röster i ett försök att lyfta frågan om en simhall i kommunen.

Sedan dess har badhusfrågan aktualiserats politiskt och finns även med i de kommande årens budget.

Inför årets val fanns inget lokalt uppstickarparti, därmed minskade också antalet handskrivna valsedlar. I valet 2014 skrevs 84 handskrivna röster, varav 52 röster gick till Badhuspartiet.

Minskning sedan 2014

I årets val lade 24 personer sina röster på partier utan valsedlar, en minskning med två tredjedelar, visar länsstyrelsen sammanräkning som nyligen blev klar.

Av de 24 handskrivna valsedlarna gick nio röster till Medborgerlig samling. Det nystartade partiet satsade utan framgång på riksdagsvalet, men partiet ställde inte upp i valet till Ekerös kommunfullmäktige.

Sju röster gick till Direktdemokraterna och fyra till Piratpartiet. Utöver dessa fick partierna Initiativet, Klassiskt liberala partiet, Kristna värdepartiet och Technopartiet varsin handskriven valsedel av Mälaröborna.

Grannar i Stenhamra störs av nytt mystiskt ljud

Nyheter Ett nytt mystiskt ljud stör Stenhamrabor på nätterna. Frågan är varifrån det kommer. Är det musteriet igen? Eller kanske vattentornet?söndag 19/5 9:15

Svårt att få färdtjänstbil från Ekerö

Nyheter Att åka färdtjänst från stan till Ekerö är enkelt. Men åt andra hållet är det svårare. Det får den flitige Ekeröbesökaren Börje Karlsson, 83, ofta erfara.lördag 18/5 1:15