Tips. Lås fast eventuella stegar som finns på tomten. Foto: Mostphotos

Färre inbrott i Norrort under hösten

Glädjande nyheter är att antalet bostadsinbrott minskat stort i både Täby och Danderyd. Men nu varnar polisen för att inbrottsantalet brukar gå upp den här årstiden.

  • Publicerad 16:10, 3 dec 2019

I Danderyd har det fram till den 29 november anmälts 88 inbrott i år, jämfört med 166 samma period förra året. I Täby har det anmälts 128 inbrott fram till den 29 november i år, att jämföra med 188 förra året. Inbrotten har minskat kraftigt i hela region Stockholm, enligt polisen.

– Det är jättesvårt att säga vad det beror på. Vi jobbar mycket med grannsamverkan och grannsamverkansbilar. Vi har också haft litet tur att kunna gripa en del inbrottstjuvar och det är klart att det påverkar, säger kommunpolisen Mattias Tillberg.

Han vill dock varna för att inbrotten förväntas gå upp nu under den mörka vintern.

– Det är viktigt att tänka förebyggande. Man bör låsa fast sina stegar och ställa in saker som är attraktiva, till exempel cyklar. Om du ska åka bort, tänd upp så att det ser ut som att det är någon hemma och ha gärna en stereo på så att det låter inifrån huset, säger Mattias Tillberg.

Be grannar om hjälp

Andra tips är att be grannar skotta uppfarten och gå omkring på tomten.

– Ta en vända runt huset och tänk som tjuven – var är det störst risk att man kan gå in, förebygg där du tror att det skulle kunna ske ett inbrott.

Grannsamverkan ber i ett utskick invånare att vara vaksamma på olika typer av ”avvikande beteenden, okända fordon eller andra rekognoseringstrick” och att tipsa polisen. Vid pågående brott ska man ringa 112.