Omtag. Området Mälaräng, mellan Mälarhöjden och Bredäng får nu en övervikt av bostadsrätter med Moderaternas nya inriktningsbeslut. Foto: Kirsh+Dereka

Färre nya hyresrätter byggs i Skärholmen

Jättesatsningen Fokus Skärholmen, som ska ge 6 500 nya bostäder i 127-området, får en ny inriktning, när Moderaterna i Stockholms stadshus nu tar över projektrodret. – Vi gör ett omtag och ökar andelen bostadsrätter, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd.

  • Publicerad 13:42, 17 apr 2019

Från början, när den tidigare S-ledda majoriteten drog igång Fokus Skärholmen 2015, bestämdes att hälften av de nya lägenheterna skulle bli hyreslägenheter och hälften bostadsrätter.

Men Moderaterna, som tog över ansvaret för byggfrågorna efter valet 2018, vill ha en annan inriktning.

I ett nytt inriktningsbeslut som exploateringsnämnden väntas ta nästa vecka, ökas andelen bostadsrätter till 57 procent.

Risk med röda siffror

– Målet är fortfarande är att det ska bli 6 500 nya bostäder fram till 2032, precis som i den tidigare planeringen. Men chansen att det ska kunna genomföras ökar om projektet bär sig ekonomiskt. Röda siffror kan betyda att det inte blir byggt, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Enligt nya kalkyler från exploateringskontoret skulle projektet gå cirka 200 miljoner kronor back med det tidigare upplägget.

– Fokus Skärholmen är ett spännande projekt, men vi har varit oroliga ända från början att man ignorerat de ekonomiska förutsättningarna. Nu gör vi ett omtag och höjer andelen bostadsrätter för att få bättre ekonomi, säger Joakim Larsson.

400 färre hyresrätter

De delprojekt som får en ökad andel bostadsrätter är Mälaräng, Ålgrytevägen och de delar av Skärholmsdalen som ännu inte har markanvisats. Totalt blir det cirka 400 lägenheter som styrs om från hyresrätt till bostadsrätt.

Oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) är kritisk.

– Vi har varit jätteoroliga att de skulle lägga ner projektet helt, så det är positivt att de behåller byggmålet. Men det är solklart att de prioriterar ner den sociala hållbarheten och det helhetsgrepp som Fokus Skärholmen byggde på. Alla stockholmare måste ha någonstans att bo, säger hon.

Hon delar inte Joakim Larssons uppfattning att Fokus Skärholmen måste bära sig ekonomiskt.

Innerstan kan betala

– Eftersom vi tycker det är viktigt att det byggs hyresrätter så tycker vi att man ska kunna finansiera det med hjälp av de stora överskott som vi får från exploateringar i innerstan, säger Emilia Bjuggren (S).

Joakim Larsson (M) tycker att balansen snarare blir bättre med den nya inriktningen.

– Det blir fortfarande en mycket stor andel hyresrätter. Området mår bara bra av att få in fler bostadsrätter och blandade upplåtelseformer, säger han.

Hur ser du på att nybyggda bostadsrätter knappt går att sälja idag?

– Just nu är det tufft i branschen, men vi räknar med att konjunkturen kommer att hinna skifta flera gånger både upp och ner innan de här bostäderna står klara, säger Joakim Larsson.

Butiker och service i bottenvåningarna ska det bli så långt det är möjligt, hoppas stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M). Foto: Joliark

Fokus Skärholmen

Fokus Skärholmen drogs igång 2015 av den tidigare S-ledda majoriteten i Stockholm, för att sätta fart på byggandet i 127-området.

Totalt 6 304 nya lägenheter ska byggas i Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg fram till 2032 enligt det senaste inriktningbeslutet.