Färre anvisade. Enköping ska nästa år ta emot 80 nyanlända under 2018. Foto: Mostphotos

Färre nyanlända till Enköping nästa år

Enköping tog emot 129 nyanlända under 2017. 2018 sjunker siffran rejält. – Jag tycker generellt att det har fungerat mycket bra här, säger integrationsenhetens samordnare Lena Örn.

  • Publicerad 13:49, 21 nov 2017

Under 2017 var det bestämt att Enköping skulle ta emot 167 personer. En siffra som sedan reviderades under årets gång.

– Det blev 123 personer. Eller egentligen 129 personer. Det kommer alltid lite extra. Någon har varit gravid och fött precis när de har anlänt till exempel, säger Lena Örn som kan se tillbaka på ett år då det trots ett stort tryck har fungerat bra i Enköping.

– Vi placerade vår sista familj i oktober så vi ligger faktiskt före i tidsplanen.

Den främsta anledningen till att Enköping har lyckats så väl är, enligt Lena Örn, samarbetet med Enköpings Hyresbostäder (EHB).

– Tack vare den överenskommelsen som kommunen har gjort med EHB har vi de nyanlända kunnat få förstahandskontrakt och vi har kunnat placera ut de anvisade med spridning vilket underlättar integrationen. Dessutom har vi inte behövt bygga modulhus, ha boende på hotell eller andra lösningar vilket har sparat mycket pengar för kommunen.

– Faktum är att det har fungerat så bra här att vi har haft personal som besökt andra kommuner för att berätta om hur vi jobbar.

Nästa år sjunker siffran med anvisade från 140  123 till 80. Det behöver dock inte nödvändigtvis betyda att arbetsbördan för integrationsenheten sjunker, säger Lena Örn.

– Det vi vet är att andelen kvotflyktingar kommer att öka. I år har man anvisat 3 500 kvotflyktingar, nästa år blir den siffran 5000. Kvotflyktingar kräver mycket mer jobb. De sitter inte på ett anläggningsboende innan de kommer hit utan anländer direkt till kommunen från ett flyktingläger någonstans i världen. De pratar inte språket, har inte några papper eller bankkonton och så vidare. Det kräver en hel del mycket mer arbete. Det är svårt att säga hur många kvotflyktingar det blir. Kanske går det på ett ut.

– Kvotflykttingarna ingår i de här 80. Vi vet inte alls hur det kommer att se ut rent procentuellt. Vi väntar på årsplaneringen, men det finns ingen fakta att ta del av just nu. När Vi får anvisningsbeslut och bosättningsunderlag från Migrationsverket har vi två månader på oss att ta emot personerna i kommunen.

Lena Örn hoppas ändå att den minskade siffran ska innebära att migrationsenheten kan vara än mer aktiv för att hjälpa de nyanlända att komma in i samhället på ett smidigt sätt.

– Kanske att vi kommer kunna jobba mer kring familjerna, säger hon. 

Så många ska hela länet ta emot

Sedan den 1 mars 2016 är alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända, men nästa år kommer vissa kommuner inte ta emot några alls. Som till exempel Södertälje som redan tagit emot många.

Förra året tog Enköpings kommun emot 129 anvisade.

Hela länet tog emot 1100.

Nästa år ska Enköpings kommun ta emot 80 anvisade.

Hela länet ska ta emot 651.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19