Fler dödas. Igår sköts en kvinna till döds här i Råcksta. Ny statistik från polisen visar att antalet skjutningar i Stockholm minskar, men att antalet döda till följd av skjutningarna ökar. Foto: Mikael Andersson

Färre skjutningar i Stockholm – men dödligare

Antalet anmälda skjutningar i Stockholm minskar – men fler har dödlig utgång. Det visar ny statistik från polisen.

  • Publicerad 14:23, 29 aug 2019

I går sköts en 18-årig kvinna till döds i en bostad i Råcksta och enligt polisen pågår ett "intensivt och omfattande underrättelsearbete". Det var den tolfte dödsskjutningen i Stockholm i år, vilket är dubbelt så många jämfört med samma period förra året, visar ny statistik som polisen går ut med.

Kvinna död efter skjutning i Råcksta

Men antalet skjutningar totalt har minskat jämfört med föregående år.

Enligt Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen i region Stockholm, kan statistiken förklaras med att de som vill döda har blivit bättre på det.

– Även om vissa av skjutningarna kan vara spontana så är de ganska välplanerade. Ofta är flera personer inblandade – några letar upp offret, några håller utkik och några ser till att gärningspersonen kan komma från platsen. Det gör det svårare att binda en enskild person till gärningen, sa han till StockholmDirekt tidigare.

Det har skett en professionalisering?

– Förutom att det finns en högre tillgång till vapen har de som använder dem blivit skickligare på att använda dem, då blir dödligheten högre. Och det blir en slags kapprustning, någon börja använda vapen och då följer såklart fler efter.

Prioriterad fråga

Enligt polisen har de förstärkt utredningsresursen för grova brott och arbetar forskningsbaserat kring skjutvapenproblematiken. Polisen arbetar även kring avhopparverksamheten och tar i detta arbete stöd av internationell polis.

Hennes sons mördare går fortfarande fri

– Skjutvapenvåldet är allvarligt och vi måste tillsammans med övriga samhället göra allt vi kan för att detta ska upphöra. Arbetet mot skjutvapenvåldet är en av polisens prioriterade frågor och vi har stärkt vår förmåga på flera fronter för att bryta våldskurvan, säger Pia Sjunnegård Dahlbom, som är biträdande regionpolischef, i ett uttalande.

Skjutningsstatistik 1 januari – 18 augusti

2019
Antal skjutningar: 60
Antal döda: 12
Antal skadade: 17

2018
Antal skjutningar: 66
Antal döda: 6
Antal skadade: 27

2017
Antal skjutningar: 82
Antal döda: 11
Antal skadade: 26

2016
Antal skjutningar: 75
Antal döda: 6
Antal skadade: 26

2015
Antal skjutningar: 72
Antal döda: 6
Antal skadade: 30

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Här har skjutningarna varit i Stockholm i år

Polisområde Nord

Antal: 32

Döda: 7

Skadade: 12

Polisområde City

Antal: 3

Döda: 0

Skadade: 0

Polisområde Syd

Antal: 25

Döda: 5

Skadade: 5

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre